včera jsem poprvé pekla čaj - tedy vyráběla pečený čaj, abych byla přesnější. Receptů je na internetu vcelku dost, takže inspirace byla, ale nakonec jsem jej udělala i tak trochu po svém. Měl u nás doma veliký úspěch, takže jsem si řekla, že vám sepíšu návod, jak jsem jej připravovala.
Trochu toho a trochu ono, zasypat kořením a hodit do trouby. Ano, i tak by to šlo říci...
Ale teď vážně. Poměrově jsem použila tyto suroviny:
4 hrnky rybízu (měla jsme zamražený a nechala jsem jej jen lehce povolit, ale nerozmrazovala úplně. Pustil tak více šťávy)
6 hrnků jablek nakrájných na kostky (i se slupkami)
3 citróny (bez kůry)
4 pomeranče (bez kůry)
10 polévkových lžic cukru krupice
Pořádně promíchejte a dejte koření na pečený čaj - já použila dva balíčky tohoto od Koření od Antonína. Je výborné, krásně provonil a dochutil celý čaj.
Vše dejte do vyššího pekáčku a na 180 stupňů pečte cca 30 minut.
Následně máte dvě možnosti - plňte ještě vařící do sklenic a ty nechte zatáhnout dnem vzhůru (je třeba ale dříve zpracovat) nebo zavařte, aby vám zásoby vydržely déle. I když o té výdrži je to sporné. On je totiž hrozně dobrý... :-)
Můžete ještě dochutit medem či sirupem (doporučuji rýmovníkový). Ale i jen tak je výborný a kousy ovoce můžete samozřejmě ujídat.
Dobrou chuť!
pečený čaj doma děláváme také
OdpovědětVymazatJá si jej často v zimě kupuji, a tak jsem si řekla, proč si neudělat vlastní. :-)
VymazatTaké dělávám, se švestkami je vynikající. ;-)
OdpovědětVymazatSe švestkami mám v plánu také udělat :-)
VymazatUž je to asi rok, dva zpět, co jsem měla možnost ochutnat kupované pečené čaje a ty byly mooc dobré :-) na domácí jsem moc líná :-D
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Ono je docela rychlý :-) a navíc se dá použít i už trochu přezrálejší ovoce. Určitě vyzkoušej :-)
Vymazat