houbová sezona je v plném proudu a i my doma jsme už začali bloudit po lesích a vyhlížet nějakého toho hříbka. No a jelikož jsme včera byli i trochu úspěšní, tak jsem si řekla, že udělám guláš. A ne ledajaký :-)
Možná proto se budete vlastně divit, proč jsem se dala do vaření houbového guláše. Inu, i když já houby nemusím, neznamená to, že zbytku rodiny je budu upírat. Manžel je miluje a o nějaké houbové dobrotě mluvil už dlouho. Navíc jsem si v týdnu udělala radost a po dlouhém přemýšlení si pořídila multifunční hrnec (kupovala jsem na topshop.cz). Dlouho jsem totiž pokukovala po pomalu vařícím hrnci. Hrozně mne myšlenka jeho použití nadchla. Pak jsem ale u mamky viděla tento, který jde navíc právě jako pomalu vařící také použít a bylo rozhodnuto. Mimochodem, zrovna guláše (teda i jiná jídla, ale dneska jde o guláš) jsou z něj naprosto výborné.
Takže začneme. Nakrájejte si 2-3 velké cibule na hrubo a přidejte velkou lžíci sádla či 1/3 hrnku oleje.
Dejte do hrnce a v poměru cca 1:1 (používám polévkové misky) dejte na cibuli hovězí maso nakrájené na menší kostky a houby nakrájené na plátky.
Přidejte sůl a koření - já použila výborný mix s názvem "Chlebová směs" , který jsem nedávno pořídila na farmářském trhu. Samozřejmě ale můžete použít klasiku v podobě červené papriky, pepře, majoránky, kmínu...
Vše zalijte vodou tak, aby maso a houby byly mírně ponořené (nenechávám plavat).
A hurá do vaření. Nastavila jsem pomalý program na 120 stupňů. Celkově jsem nechala vařit 5 hodin.
Cca 4 hodiny po zahájení vaření jsem přisypala trochu jíšky na zahuštění (většinou jsem si navykla používat dětskou krupičku, ale tentokrát jsem "jela na klasice") a vařila další hodinu.
Ta vůně je nádherná a i mne baví pozorovat, jak vše probublává.
No a výsledek? Podávalo se jen s chlebem (i já okusila) a manžel chválil jako hrom :-)
Dobrou chuť!
Mnam, to vypada vyborne.. Houbova moc nejsem, ale tady bych asi nos neofrňovala :-D
OdpovědětVymazatNo i já si dala pár lžček, ale tak dneska jsem si udělala pro jistotu guláš jen hovězí :-)
Vymazat