tak jsme se úspěšně promarodili zářím až do října a nějak se nás to ne a ne pustit. Takže na velké zahradní pobíhání to není. Ale to neznamená, že bychom si naše podzimní radosti s holkama upíraly. Jen je přenášíme domu, jako třeba předešlou neděli ....
Dýni mám vždy z domácí zahrádky. Temtokrát vyrostla opravdu obrovská a ještě jednu (snad i větší) mám schovanou u rodičů. Manipulace s ní je tedy opravdu náročná.
Doma jsme ji začaly vyřezávat a "kuchat". Letos si ani nenechávám semínka, jelikož jich mám ještě spoustu z loňska, tak ta první vydlabávací fáze byla velice rychlá.
Ovšem pak nastala chvilka, kdy je potřeba vyřezat dužinu. Jako povím vám, že jsem si s tím vyhrála pomalu hodinu. Část jsem ořezala nožem . Tu jsem následně rozkrájela na malé kostičky a rozyptlíkovala do mrazáku. Dělám to tak již několikátou sezonu. Je to výborný způsob, jak si připravit rychlý základ na dýňovou polévku. Můžete k tomu přidat ještě mrkev, celer a petržel - máte tak do budoucna práci ještě o něco ulehčenou :-)
Když už se mi s nožem špatně manipuovalo, vzala jsem lžíci a dala se do škrábání. Takto jsem si zpracovala ještě jeden veliký hrnec. Cíl byl jasný - marmeláda! :-)
Marmelády mám hodně ráda a většinou různě experimentuji. Tentokrát jsem dýně lehce ochutila skořicí a jen přidala želírovací cukr.
Nechala jsem ji vařit asi 30 minut a průběžně sbírala pěnu. Následně jsem ještě směs projela tyčovým mixérem, chvilku povařila a hurá do skleniček. Musím skromně říct, že letos je opravdu výborná a asi ještě jednu dávku udělám.
No a samozřejmě sstrašák na zahradě nám nesmí chybět... :-)
Také tak milujete dýně?
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.