také jste dnes pekli vánočku? Pokud ne a chystáte se na ni až zítra nebo ji nechcete péct, protože si myslíte, že je těžká, tak vám teď povím, jak jsem šla na ni já :-)
Receptů na vánočky je nespočítáno a mají víceméně stejný základ. Použít můžete i třeba to, co jsem vám ZDE před časem dávala na kringel. Já se však dnes rozhodla pro více mandlovou variantu.
Na těsto si připravte:
1 kostku droždí
1/2 hrnku cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka (vlažného)
špetku soli
3 polévkové lžíce sádla (rozpuštěného)
2 žloutky + 1 celé vejce (rozmíchané na potření)
3/4 balení mouky - 3/4 kg
3/4 hrnku rozinek
1 hrnek mandlí
Na těsto si připravte:
1 kostku droždí
1/2 hrnku cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka (vlažného)
špetku soli
3 polévkové lžíce sádla (rozpuštěného)
2 žloutky + 1 celé vejce (rozmíchané na potření)
3/4 balení mouky - 3/4 kg
3/4 hrnku rozinek
1 hrnek mandlí
Z droždí, trošky cukru, cca 1/3 hrnku mléka a cca1/3 hrnku mouky nechte vzejít kvásek. Stačí vám na to cca 20 minut.
Ke kvásku přidejte všechny zbylé suroviny (nechte si mimo jen pár mandlí na posypání) a vymíchejte hladké a nelepivé těsto - ideálně doporučuji robota s hnětacím hákem, pokud máte. Pokud ne, tak se nedá nic dělat a jde to zvládnout i ručně... :-)
Nechte pod utěrkou vykynout - ideálně na teplejším místě (či pod peřinou) cca 2 hodiny.
Následně rodělte na 9 stejných kousků, udělejte bochánky a opět nechte cca 15-20 minut kynout.
Musím říct, že droždí dělá opravdu hodně. Tomu mému se dnes do kynutí opravdu moc nechtělo..., ale nakonec se to zvládlo.
Z bochánků vyválejte dlouhé "nudle" a začněte s pletením. Musím říct, že já s tím trochu bojovala (přecijen vánočku nepletu denně) a říkala si, zda nemám raději zapléct věnec jako kringel :-) Ale naprosto výborné video zpracovala paní Evička z blogu Moje barevná kuchyně. Najít jej můžete ZDE.
Spodní část tedy pletu ze 4 nudlí...
... prostřední ze 3 jako klasický cop...
...a vchní smotám dva.
Vše na sebe navrstvím a "zajistím" pomocí špejlí.
Následně potřete vánočku vajíčkem...
... a posypte mandlemi a nechte ještě cca 15 minut odpočívat. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 stupňů.
Pečte do zezlátnutí - kontrolujte špejlí, aby byla upečená i uvnitř.
Po vychladnutí ještě můžete pocukrovat, pokud máte rádi.
Dobrou chuť!
Jé, ta se moc povedla. :-) A s mandličkama je nejlepší. ;-) Přeji krásné Vánoce a do nového roku hlavně hodně zdraví! D. :-)
OdpovědětVymazatTaky jsem se až divila, že tak krásně držela a neujela na stranu :-) Krásné svátky! :-)
VymazatKrásné a veselé Vánoce!
OdpovědětVymazatPáni, tak ta se ti opravdu skvěle povedla :)
Nela z blogu Růžová rtěnka
Moc děkuji! Krásné svátky :-)
Vymazat