úterý 1. května 2018

DIY: Smrkový sirup

Pěkný večer,

tak jsem zase vyzkoušela něco nového a nedá mi to, abych se s vámi nepodělila o názor, zkušenost a v tomto případě i o recept.

Smrkový sirup Smrkáček jsem dostala letos v zimně poprvé od kolegyňky. Chuťově byl výborný a mne začalo v hlavě výřit, že bych si jej mohla udělat i doma z vlastních smrkových výhonků. Přecijen stromků máme na zahradě dost. 

Načetla jsem tedy různé návody, rady a rozhodla se pro vařenou variantu. Pro delší skladování mi to příjde lepší, ale to je asi každého názor - a že jsem jich přečetla hodně... :-) 



Takže co na výrobu potřebujete. 
Samozřejmě smrkové výhonky - berte ty ve velikosti do cca 4 cm, Já natrhala menší misku (cca 10 hrnků). 
Dále pak 3 citrony, cukr krystal a vodu. 


Do většího hrnce dejte smrkové větvičky a nakrájený (a velmi dobře omytý) citron. Promíchejte a zalijte vroucí vodou tak, aby byly ingredience ponořené - cca 1, 5 litru. Takto nechte stát 24 hodin.


Po odstátí přeceďte, přidejte cukr - na 1 litr tekutiny cca 1 kg cukru.


A přiveďte k varu. Neustále promíchávejte, aby se cukr dobře rozpustil a zároveň vám sirup neutekl z hrnce.


Obrňte se trpělivostí a míchejte do mírného zhoustnutí (zkoušejte odkápnutím na talířek).
Já mám sirupy ráda tekutější, aby se mi lépe dávkovaly do čaje, ale můžete vyvařit více a mít jej hutnější. Záleží na vás.


Nalijte ještě horké do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se víčka "zatáhla".


Dobrou chuť!




SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig