neděle 27. května 2018

Smetanový dortík s ovocem

Hezké nedělní odpoledne,

včera jsem vám na Instagramu a FB slíbila recept na nepečený smetanový dortík, a tak je tu.... :-)

Je to vcelku vtipná historka. Hrozně moc mi totiž chutná cheesecake, který prodávají v cukrárnách Hájek. Klasický pečený cheesecake jsem také pekla už mnohokrát, ale prostě nikdy to nebylo ono...

Včera jsem si řekla, že by bylo potřeba něco vyrobit z velkého množství máslových sušenek, co se nám doma objevilo, a tak jsem se dala do nepečené verze "nějakého" koláče s tím, že na náplň použiji smetanu...ale... no víte co, to vám povím v průběhu.



Na korpus si připravte:

máslové sušenky - já použila 3 balení Kubíkových sušenek
3 lžíce mléka
3/4 kostky másla


Sušenky pořádně rozdrťe či nastrouhejte, smíchejte s máslem a mlékem a vytvořte vláčné těsto. To vymačkejte do dortové či koláčové formy.


Dejte korpus na chvíli ztuhnout do ledničky a mezitím si připravte náplň:
2 kelímky zakysané smetany
1 smetana na šlehání
1/4 másla

Zvlášť vyšlehejte máslo se zakysankou, zvlášť smetanu a následně vlijte do jedné misky a ještě zapracujte šlehačem dohromady.


No a protože mi nějak nechtěla při šlehání tuhnout smetana a celá náplň byla taková moc tekutá, přidala jsem želatinový ztužovač, který jsem měla doma již nějakou dobu (omylem jsem ho cca dva týdny zpět koupila namísto slané želatiny) - ten je nejprve potřeba rozšlehat ve vodě a poté pomalu zašlehávat do smetanové náplně.

Mimochodem díky němu pak dostal dortík právě tu správnou Hájko - cheesecakovou podobu :-)


Nápň poté nalijte na korpus (protože je jí dost, je lepší použít právě dortovou formu) a opět dejte na chvíli do lednice. A připravte si ještě zdobení...


Já zdobila čokoládovou polevou, borůvkami a jahodami.


Ve finále jsme se dma shodli, že čokoláda ani nebyla potřeba, ale rozhodně tomu dodala "říz" :-)







Dobrou chuť!


SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig