sobota 4. března 2023

DIY: Háčkovaná taška "Tak trochu jiný čtverec"

 Pěkný sobotní večer, tvořivci,

máte rádi netradiční háčkované síťovky? Já moc a dokonce už ode mne zde na blogu máte dva návody. Dnes jsem se rozhodla konečně zpracovat další... :-) 

Tuto háčkovanou tašku "ze čtverce" jsem objevila minulé léto na Pinterestu a moc se mi toto zpracování líbilo. Návody jsem hledala tak různě a zbytek si upravila podle sebe. Takže ano, přiznávám, že toto rozhodně není originál, nicméně věřím, že vám návod pomůže a nebudete muset hledat podobně jako já. 
Taška se mnou strávila celou dovolenou v Egyptě a nemohu si ji vynachválit - do ní se vejde věcí... :-) 

Je háčkovaná z Yarn Art Macrame příze (cca 2,5 klubíčka) a ucho doplněné z provazu na macrame. 

Používám zde zkratky:
DS - dlouhý sloupek
ŘO - řetězové oko

Začíná se čtvercem, kdy nejprve do magického oka uháčkujete:

1.řada:  3 DS - 2ŘO - 3DS - 2ŘO - 3DS - 2ŘO - 3DS - 2ŘO a spojíte / uzavřete řadu
2.  - 6 (pokud chcete tašku větší, tak 7,8). řada: háčkujete pomocí DS a vždy v místě, kde máte řetězová oka, tak vháčkujete 2DS - 2ŘO - 2DS
Tímto způsobem se vám čtverec začne postupně zvětšovat, ale bude mít stále pravidelný tvar - jak vidíte na obrázích. Takto vám vzniklo dno tašky.


 

Na sedmé řadě si spočítejte počet oček a vyznačte střed na každé straně.


Následné řady háčkujte opět pomocí DS a opět do místa, kde máte řetězová oka, tak vháčkujete 2DS - 2ŘO - 2DS

POZOR: změna ale nastane ve chvíli, kdy doháčkujete k vyznačenému středu. Vždy jedno oko před středem, střed a jedno oko za středem (celkem tedy 3 oka) vynechte a pokračujte v háčkování pomocí DS až od čtvrtého oka. Tím docílíte toho, že řada bude nepřerušená (jako na fotce níže), ale zároveň se začnou tvarovat boky tašky. 


Bez jakékoli změny háčkujte tak dlouho, dokud taška nebude mít vámi požadovanou výšku. Můžete samozřejmě i měnit barvy.. . :-) 


Ucha k tašce jsem pak uháčkovala (jen jednoduchý řetízek) z macrame lana - délku jsem si odhadla podle toho, jak chci tašku nosit. Konce jsem protáhla taškou přes vrchní "rohy" a zavázala na uzel. Jednoduché a efektivní...


A je hotovo! 

Zkusíte si ji také uháčkovat a nosit letos k vodě? :-) 



SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig