pondělí 13. srpna 2018

DIY: Děrované háčkované bolerko pro dospělé

Pěkný večer, tvořilky,

návod na háčkované bolerko slibuji už nějaký ten den (no možná týden), a tak je konečně tu... :-)

Tentokrát se bude jednat opravdu o mega lehký návod, kdy bude nutné zejména měřit. Jediné, co potřebujete z háčkování umět je:
krátký sloupek (KS)
dlouhý sloupek (DS)
řetězové oko (ŘO)

Nejprve je potřeba si říci, jak dlouhé bolerko chcete - myslím tím, jak dlouhé rukávy. Já si je udělala lehce nad lokty. Dle toho se změřte (nebo poproste někoho, aby vám pomohl).
U mne tedy (na konfekční velikost 42) tato délka je 94 cm. Takto dlouhý udělejte úvodná řetízek z řetězových ok.  Následně uháčkujte první řadu krátkými sloupky.


Tento děrovaný vzor je velice lehký - poté, co máte udělaný základ v podobě krátkých sloupků,  následující řady háčkujete stylem:
do jednoho jednoho oka vháčkujte 3 DS
poté uháčkujte 2 ŘO
Opět do jednoho oka 3DS
a takto stále dokola až nakonec řady..

Následná řada je už je tak, že 3 DS háčkujete do mezery, která vznikla z řetězových ok, následně opět 2ŘO, 3DS...  Vznikne vám vzor jako na fotce níže. 


Bolerko je vlastně obdélník se sešitými konci. Tento obdélník je tak široký, jak chcete, kam má bolerko sahat - tj. změřte si délku od krku pod lopatky (to je dle mne ideální délka). Mělo by vám vyjít cca 28 cm.


Takto připravený obdélní přehnete podélně a naznačte si, jak veliký "výstřih" potřebujete - ten určíte tak, že změříte vzdálenost mezi podpažími.  U mne 52 cm. 


Výstřih si označte a k němu vždy sešijte či sháčkujte části obdélníku. Tak vám vzniknou rukávy,


Rukávy následně obháčkujte krátkým sloupkem. Doporučuji dvě tři řady.


Stejně tak obháčkujte výstřih.


Výstřih jsem nakonec obháčkovala 4 řadami, aby byl lem silnější. 


A je to! :-) 






Jednoduché, že? Dlouho jsem v tom hledala zbytečnou složitost. Již mám rozháčkovaný další a určitě udělám o holkám. Lem na rukávech i výstřihu lze udělat také zdobený vlnkou či širší apod. Je to jen na vaši nápaditosti... :-)  
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig