úterý 4. září 2018

Chvilka v kuchyni #33

Hezký večer, kuchaříci,

minulý týden jsem si ještě užívala vcelku dovolenkového režimu, ale i tak jsem nakoukla do kuchyně a sem tam něco ukuchtila...

Počasí se z naprosto mega letního přehouplo do "už podzimního". Tedy alespoň mě ten skok přišel až moc. No a tak se samozřejmě o to víc hodí polévky, co zahřejí. Tentokrát jsem lehce odbočila od vývarů a vrhla se na hustější varianty. 

Nejprve takový hrstkový mišmš z brambor, červené čočky, cizrny a párku. Mňamka!



Muž chtěl už kdovíjak dlouho bramboračku a s hlavně hodně houbami. No já naopak houby nejím, takže jsem se do ní moc nehrnula. Ale tak co bych pro něj neudělala. Bramborajda byla tedy na světě.  Jen místo mouky jsem na zahuštění použila kukuřičnou polentu. A nebylo to vůbec špatné (houby jsem samozřejmě vybrala...). 


Kulajda, kterou tedy u nás doma nazýváme kyselačkou, co si já pamatuji. Nevím proč, asi že je nakyslá, jak jinak :-) Mám ji hrozně ráda a nejvíce jen tak mírně vlažnou a odleželou. A protože v ní jsou také houby, tak mi u ní vždy nastává "vybírací práce". I když tady jsem se to naučila už obcházet a dělám ji z celých malých žampiónů. Ty se dobře vybírají :-) 


Holky milují pečená kuřata - tedy hlavně stehýnka. Křupavá kůrka je nutností, samozřejmě. A tak byla rovnou dvakrát - nejprve s vařeným bramborem...


...a podrué jen kuřecí paličky s pečeným bramborem z jednoho pekáče. :-) 


Mám hrozně ráda vůni kopru, jen mi moc na zahrádce nechce růst, takže jsem letos pořídila svazeček u zahrádkářů. 


A když už jsem doma ten kopr měla, tak bylo jasné, že bude koprovka. K ne moc pozitivnímu nadšení mého muže jsem ji udělala s vajíčkem - tak ji mám totiž hrozně ráda a společně s bramborem, ale  ten mi byl vymluven a dala jsem klasicý houskový knedlík. 
Většinou děláme koprovku z mléka. Tentokrát jsem ji zkusila ze smetany, a i když to nebylo vůbec špatné, tak prostě ta "chudší mléčná" mi chutná o dost více. 


Pomazánky miluji a díky receptu od sestřenky jsem tentokrát udělala nivovou. Mňam!


Snažím se na stůl dávat během dne dost ovoce a zeleniny. Ať už domácí či kupované. Holky chodí a automaticky uždibují. 



Fíky v čerstvé podobě jsem objevila před relativně krátkou dobou, ale i tak mi moc chutnají. jen tak samotné či jako ozdoba do kaše, dortu apod...


Holky milují dorty. Kupodivu ani ne tak k jídlu, ale moc je baví samotný proces výroby a zdobení. Snažím se tak občas nějaký udělat - ať už k nějaké příležitosti či jen tak "na dobrou chuť".  Kolikrát to i lehce "šidím" a uchyluji se k nepečeným či polopečeným variantám se ztuženou šlehačkou.


Dort s "bábovkovým" korpusem a hroznovým vínem byl ke svátku...





...a druhý s čerstvými fíky a na piškotu byl jen tak k odpolední kávičce. 



Mužské okénko je tentokrát v podobě domácí chalvy, kteoru jsme poslední dobou hodně nadšeni. Měli jsme sezamovou (tu jsem ani nestihla nafotit) a pak slunečnicovou s mandlemi. A povím vám, že ta byla ještě o moho lepší. Však na fotce vidíte, jak jsme chodili uzobávat lžičkou :-)  


Doma se nám najednou sešlo veliké množství banánů a já se popravdě bála, že je nestiheme sníst. Takže aby nezčernaly, zkusila jsem udělat marmeládu. Ano, také vám trochu ztmavne - zejména na povrchu, kam mohl před uzavřením vzduch, ale je výborná.


Myslím, že minulý týden se sešlo dost jídel, která jsme už dlouho neměli a byla to dost vítaná změna. Uvidím, co mne napadne tentokrát. Co máte v plánu vy?

Dobrou s kobrou! :-) 
SHARE:

2 komentáře

  1. Mňam.. na tento článek se u tebe na blogu vždy moc těším. Koprovku, pečené kuře i brambory bych si dala :-)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda. Vím, že se některá jídla opakují (a třeba i častěji), ale zase si říká, že sem tam i zkouším něco nového, a tak třeba někoho inspiruji. Moc děkuji za komentář! :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig