čtvrtek 20. září 2018

Upečme si čaj...

Dobré ráno,

včera jsem poprvé pekla čaj - tedy vyráběla pečený čaj, abych byla přesnější.  Receptů je na internetu vcelku dost, takže inspirace byla, ale nakonec jsem jej udělala i tak trochu po svém. Měl u nás doma veliký úspěch, takže jsem si řekla, že vám sepíšu návod, jak jsem jej připravovala.

Trochu toho a trochu ono, zasypat kořením a hodit do trouby. Ano, i tak by to šlo říci...
Ale teď vážně. Poměrově jsem použila tyto suroviny:

4 hrnky rybízu (měla jsme zamražený a nechala jsem jej jen lehce povolit, ale nerozmrazovala úplně. Pustil tak více šťávy)
6 hrnků jablek nakrájných na kostky (i se slupkami)
3 citróny (bez kůry)
4  pomeranče (bez kůry) 
10 polévkových lžic cukru krupice

Pořádně promíchejte a dejte koření na pečený čaj - já použila dva balíčky tohoto od Koření od Antonína. Je výborné, krásně provonil a dochutil celý čaj.



Vše dejte do vyššího pekáčku a na 180 stupňů pečte cca 30 minut. 


Následně máte dvě možnosti - plňte ještě vařící do sklenic a ty nechte zatáhnout dnem vzhůru (je třeba ale dříve zpracovat) nebo zavařte, aby vám zásoby vydržely déle. I když o té výdrži je to sporné. On je totiž hrozně dobrý... :-) 



Můžete ještě dochutit medem či sirupem (doporučuji rýmovníkový). Ale i jen tak je výborný a kousy ovoce můžete samozřejmě ujídat.


Dobrou chuť!




SHARE:

6 komentářů

  1. pečený čaj doma děláváme také

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si jej často v zimě kupuji, a tak jsem si řekla, proč si neudělat vlastní. :-)

      Vymazat
  2. Také dělávám, se švestkami je vynikající. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Už je to asi rok, dva zpět, co jsem měla možnost ochutnat kupované pečené čaje a ty byly mooc dobré :-) na domácí jsem moc líná :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je docela rychlý :-) a navíc se dá použít i už trochu přezrálejší ovoce. Určitě vyzkoušej :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig