pondělí 12. listopadu 2018

Chvilka v kuchyni #43

Pěkné pondělí, kuchaříci,

jsou dny, kdy si říkám, že vařím dokolečka pořád to stejné a schází mi inspirace. Pak se ale trochu zamyslím, ohlédnu a zjistím, že to se mnou není tak špatné. A stejně tak není špatné, když se nám objevují oblíbená jídla v jídelníčku stále dokola.

Milujeme ovoce a holky se k tomu samozřejmě také snažím vést od malička. Ať už samotně nakrájené jablko nebo rychlý jednoduchý ovocný salát, který cácorky vždy potěší. Svačinu pak máme  vcelku dobře vyřešenou. 


Nepochybujte, že by nebyly vývary, ale tentokrát jsem je prostě jen nevyfotila... :-)

Poslední dobou ráda používám k vaření červenou čočku. Je totiž nejen moc dobrá, ale hodně rychle uvařená. Polévku z ní máte během půlhodinky. Já ji zahustila trochou mléka a šlehaným vajíčkem. Samozřejmostí jsou přidané polévkové bylinky, které jsem si nasušila z vlastní zahrádky na konci léta a povím vám, že jsou daleko více chuté a aromatické, jak kupované. I když ty samozřejmě také někdy používám (když už nemám své).


Jestli je něco, co opravdu nepozřu, tak jsou to houby. Miluji jejich sbírání, to jak chodíte po lese a čicháte jejich vůni, ale do pusy je nedám... Na druhou stranu můj manžel je má ale moc rád, a tak jsem mu udělala takovou rychlou bramborajdu. Prý byla moc dobrá. :-)


Testoviny se smetanou, šunkou a zeleninou... ty nezklamou nikdy. 


Stejně tak i pečené kuře s opečeným bramborem (i když to holky trošku remcaly, že by raději kaši... :- ) )

Někdy není kolikrát čas nebo nálada něco vyvařovat a na řadu přijdou tousty. Jako řeknu vám, ve výsledku mají kolikrát stejný úspěch, jak tříchodová večeře :-) 


Mám moc ráda pomazánky, ale v poslední době je trochu opomíjím, a tak se to snažím dohánět. Tentokrát jsem udělala ze zakysané smetany a strouhané nivy.


Svatomartinskou husu jsem nepekla (i když jsem si slíbila, že příští rok ji už konečně upeču), ale kachýnku jsem si neodpustila..


...pěkně s mramorovým knedlíkem a zelím. To mám tedy raději červené, ale nebylo a tak i to klasické bílé přišlo k chuti. 


Puding je prostě taková sázka na jistotu. Většinou jej dělám jako odpolední svačinu pro holky i pro nás dospěláky. A pěkně s piškotky.


Medovník mám mo ráda, ale nikdy jsem jej nedělala a nemám recept. Tento je koupený a říkala jsem si, že mi třeba dáte nějaký tip na dobrý recept na domácí. Co vy na to? Tak sem s ním. 


Rychlý koláč z křehkého těsta a jablek se skořicí. Mňam!


Teď jsem nechala asi dva týdny kvásek v klidu, a tak bylo potřeba jej pořádně oživit. Dvakrát jsem jej nakrmila. Jednou dokonce namísto vody jsem použila smetanu. Ten se pane rozjel...

Udělala jsem tedy následně těsto se lněným a slunščnicovým semínkem na dva bochníčky. Jeden jsem dala do ledničky, ať si tam pomalu žije svým životem a upeču jej v půlce týdne.

 

Druhý jsem nechala klasicky kynout a upekla chleba na nedělní svačinu. Byl výborný a snědli jsme jej ihned po prvním zakrojení téměr na posezení.


Také houstičky jsem po delší době upekla. Holky si je poručily na sladko se šípkovou marmeládou. Ta nám už tedy pomalu ale jistě dochází, jak všem chutná... :-) 

 

A to by asi tak bylo vše. Vzhůru do dalšího týdne plného různých mňamek!
SHARE:

2 komentáře

  1. Tak tahle chvilka v kuchyni je opravdu plná dobrůtek. Nejvíce mě zaujala pomazánka, chlebík, puding bych si dala hned, mňam :)) a medovník!!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tentokrát to opravdu vyšlo "všehochutně". A snažím se to tak různě střídat a obměňovat i nadále :-) už mám rozepsaný nový pravidelníček...

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig