dnes mne trochu překvapilo naše malé místní uzenářství, protože z důvodu svátku mělo zavřeno. Ne že bych si neuvědomila že je svátek, jen jsem si to nespoji s tím, že bude zavřeno. Chtěla jsem totiž dojít nejenom pro maso a uzeniny na dnešní oslavu, ale také pro křupavé rohlíčky, které tam mají opravdu výborné (na ně tam chodím ráda, i když si už většinu pečiva dělám domácí).... No tak asi je vám jasné, jak to dopadlo. Rozpálila jsem troubu...
Tentokrát, protože jsem u toho dělala dalších asi milion věcí, jsem vše fotila jen telefonem. A to jsem ještě nestihla úplný začátek... No nevadí, i tak myslím, že recept zvládneme. Vycházel ze sádlových houstiček, které peču velice často, ale lehce jsem si některé ingredience upravila... :-)
Takže na těsto si nachystejte:
1 kostičku droždí
3 lžíce cukru
1,5 hrnku vlažné vody
3 - 4 hrnky hladké mouky
4 lžíce olivového oleje
Hrst slunečnicových semínek
Hrst lněných semínek
2 lžičky soli
Nejprve rozdrobte droždí, přidejte půl hrnku vlažné vody, cukr a hrst mouky. Pořádně metličkou rozmíchejte a nechte cca 20 minut vzejít kvásek
Následně přidejte zbylé suroviny s tím, že mouku dávejte až na konec a zapracovávejte postupně. Každá mouka "saje" jinak, a tak nekdy vám mohou stačit 3 hrnky, někdy ale budete potřebovat 4 či o trochu víc. Těsto má být hladce vymíchané a nelepivé.
Nechte jej cca 2 hodiny nakynout.
Po vykynutí rozdělte na tři stejné díly a vyválejte do širší nudle. Tu poté podélně rozpulte jako vidíte na fotce výše.
Vzniklá dvě "chapadla" překladejte / zamotejte přes sebe. Dejte na plech a nechte ještě 30 minut odpočívat.
Následně dejte do trouby vyhřáte na 200 stupňů a pečte do zlatova (cca 25 minut)
Bagetky jsou zvenčí lehce křupavé a uvnitř krásně jemné a nadýchané.
Dobrou chuť!
Mňaam.. nikdy jsem žádné bagetky nepekla. A tyhle se ti náramně povedly.
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Moc děkuji :-) zítra se do nich pustím asi znovu :-)
Vymazat