neděle 16. června 2019

Podmáslová pizza se smetanovým základem

Pěkný večer,

minulý týden jsem po delší době pekla domácí pizzu. Já jsem vám již jeden recept na ni ZDE na blogu sepsala, ale tentokrát mám lehkou úpravu. Uvidíte, která se vám zalíbí více.... :-)

Nebudu to nějak extra protahovat. Jednoduše mě baví zkoušet novinky, a tak jsem sáhla po smetaně.

Z dávky, kterou vám nyní budu popisovat, vyhotovíte 4 pizzy.


Večer před tím, než budete chtít pizzu péct, si připravte rozkvas:

5 polévkových lžic kvásku
1/2 hrnku podmáslí
1/2 hrnku smetany na šlehání
cca 1 hrnek žitné mouky

Vše vymíchejte v "těstíčko" - hustotou má připomínat těsto na palačinky, pokud by byl rozkvas moc řídký, ještě trochu mouky přidejte.

Přikryjte igelitem a nechte na lince přes noc pracovat.



Druhý den do rozkvasu (pokud nemáte více kvásku, tak si odeberte na příště pár lžic) přidejte:

1/3 hrnku rozpuštěného sádla
3/4 hrnku vody
3 lžičky soli
1 lžičku drceného kmínu
cca 2,5 hrnku pšeničné hladké mouky.

Vymíchejte hladké, jemné a nelepivé těsto. Dokud lepí, tak můžete přidat ještě mouku.

Z hotového těsta udělejte 4 stejné díly a dejte je odpočívat. Pokud chcete mít pizzu rychleji, tak nechte těsto kynout 2 hodiny na lince, pokud vás netlačí čas, tak ji dejte na pár hodin (cca 6 do lednice). Mimochodem v lednici můžete těto nechat až 3 dny a pizza z něj bude stále dobrá.



Poté těsto rozválejte (já roztahuji rukama) na placku a ozdobte. Doporučuji smetanový základ s nivou:
Hrnek smetany
1 nivu nastrouhanou na hrubo
2 vejce

Smíchat a nalýt na pizzu. Toto množství základu vám vyjde klidně i na všechny 4 pizzy. Dozdobuji ještě šunkou a salámem. Samozřejmě můžete přidat např. ještě olivy, cibuli...


Dejte péct do rozpálené trouby na 250 stupňů cca 20 minut (kontrolujte).

Dobrou chuť! 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig