středa 4. března 2020

Chvilka v kuchyni #9

Hezké středeční poledne,

v minulém týdnu jsem se v kuchyni vcelku otáčela. Samozřejmě, žádné složitosti a časově náročná jídla, ale pár kousků k malé inspiraci by bylo... :-)

Díky vyprodaným regálům v obchodech jsem zjistila, že doma nemám kypřící prášek. Jako pro člověka, co v podstatě ob den peče nebo dělá lívance, je to vcelku problém. No tak lívance jsme pro tentokrát vyměnili za palačinky na nedělní snídani... :-)


A protože pár dní nebylo napečeno, tak snídaně jsme (protože každý den se mi palačinky dělat opravdu nechce) měli v kašovité podobě.  Kupodivu ani nikdo neprotestoval.


Polévky jsou základ, to říkám pořád a u nás musí v podstatě každý den. Snažím se je různě obměňovat. Mezi oblíbené patří čočková - tu dělám z červené čočky, protože se vaří vcelku rychle a není potřeba ji dopředu namáčet. Zahušťuji pak šlehaným vajíčkem s trochou mléka. 


Vývary, ať už z čerstvé či mražené zeleniny,  u nás jedou ve velkém. Ideálně vyvařuji kus hovězího i s kostí nebo kuřecí křídla či stehna. 

 


Ani MioMat se nenudí. Tentokrát batátová s hráškem, mrkví a cibulí. 


Těstoviny s mletým masem a hráškem byla vcelku "nouzovka", ale dopadla dobře a mláďata si pochutnala.

Chtěla jsem si udělat vaječnou omeletu se šunkou, nivou a zeleninou. No trochu se mi to ze spoda přichytilo a místo omelety jsem měla trhanec. Nevadí, stane se... :-) 


U nás doma se zabydlelo kokosové mléko a velice nám chutná při výrobě omáček k masu. Výborná je k vepřovým nudličkám s těstovinami (či rýží). Dochucuji kari kořením, muškátovým květem a trochou pepře. 


Maso se zeleninou a k tomu rýžové nudle, to je obyčejná a rychlá mňamka, která je u nás vcelku vítaná :-)


Znáte line karbanátky? To prostě umíchané maso jen "nakydáte" do formy na muffiny. Inu, nechtělo se mi dělat placky. K tomu jsem opekla vinnou klobásu a hranolky. 


Šunka - fleky s uzeným masem. Ty jsem tedy nevařila já, ale dostala jsem je od tety. Byly výborné! 


Zobací talířky ke "studené" večeři jsou fajn variantou, když jste třeba ještě plní po svačině a nechce se vám nic moc vařit.



K takovému talířku patří i trocha pečiva - třeba domácího z kváskového těsta se smetanou.



A samozřejmě, protože trocha kypřícího prášku se našla, tak byla bábova. Kokosovo čokoládová... :-) 



Strejda slavil narozeniny, a tak jsem si jeden den nejenom upekla korpus, ale i pusinky na zdobení.


Druhý den jsem se pak dala do finalizování a i když nejsem ve zdobení kdovíjaký mistr, tak výsledek se mi moc líbí. 

 

Makronky jsem dělala hlavně pro cácorky, které je mají moc rády, ale i na ozdobu jsem jich pár použila. Spojovala jsem je karo krémem. 

 

A také na chuť pár pusinkových dortíků, když už bylo krému vcelku dost.


Na tento týden jsem si nachystala svačinky v podobě tapiokového pudingu s kokosem a Grankem. Mňamka!


A malé ovocné okénko - už se objevují jahody. Jsou obrovské, krásně voní a i když chuťově nejsou ještě tak sladké, tak i tak jsme bedýnku vyluxovali rychlostí blesku :-) 


A co jste varili v minulém týdnu vy?
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig