středa 18. března 2020

DIY: Rouška - ústenka

Hezký večer, tvořivci,

je úžasné, jak se dokáží lidé spojit a zlaté české ručičky (ano trochu klišé, ale prostě tak to je) tvořit něco, co není na trhu aktuálně dostupné. Smuté je, že k tomuto spojení "přispěl" vir, ale už to tak je...

Myslím, že o tom proč roušky nosit a zda chrání, už bylo řečeno a napsáno hodně - mne osobně se třeba velice líbí obsažné shrnutí u Caramilly. Navíc já nejsem ani odborník, abych se vlastně vyjadřovala, ale souhlasím s tím, že i když (a to víme už všichni) rouška nechrání přímo před Covid, tak ale je potřebná, abychom např. my nenakazili někoho dalšího. A to nejenom tímto "hnusem" , ale i třeba něčím "banalním", co by ale v důsledku mohlo velice ublížit. No to je asi tak vše, co jsem k tomu tématu chtěla shrnout.


A teď na tvoření. Vyrobit můžete samozřejmě roušku ala harmoniku, jak ji znáte. Já zkusila ale verzi, kterou představovala např. Kitchenette. První verzi jsem udělala stejnou, druhou už lehce poupravila tak, aby se mi šila o něco lépe a poté ji i zmenšila a udělala verzi dětskou. 

Ono totiž na ty děti se v tomto možná paradoxně trochu zapomíná. Sice (naštěstí) v tomto případě nepatří mezi nejvíce ohrožené skupiny, ale i tak to nepodceňujme. Zároveň klasické roušky prckům moc nesedí, a když potřebujete dojít k lékaři či je vzít s sebou na nákup (třeba maminky samoživitelky ne vždy mají možnost hlídání), tak se dobře padnoucí rouška hodí. 

Oba střihy najdete ke stažení a vytištění u mne na FB - ZDE. Určitě si po vytištění nezapomeňte změřit kontrolní měřítko :-) 

A protože střih nemusí být dostatečný, po dlouhé době jsem i něco málo natočila - ZDE


Dost se mne lidé poslední dny ptají, zda budu šít ústenky na prodej. Upřímně, v tuto chvíli na to nemám kapacitu a neuvažuji o tom - jednat tak trochu z morálního hlediska (kdo chce, tak mi za ústenku věnuje třeba nějakou sladkost pro holky apod., ale není to povinnost :-) ) a druhak, že se nechci vázat k nějakým počtům, co bych každý den musela našít. Šiji pro svou rodinu, známé a co "bude navíc" (ve smyslu nestačím rozdat než došiji), tak poputuje na město pro seniory a dobrovolníky, co jim pomáhají. 


Tak vzhůru do dalšího šití... 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig