středa 3. června 2020

Kváskový čoko chlebík

Hezký středeční večer,

máte rádi chléb? Máte rádi čokoládu?  A napadlo vás to někdy spojit dohromady? Mne původně ne, ale v pečících skupinkách jsem tento nápad zahlédla a nedalo mi, abych to nezkusila.

Tentokrát se tedy nejedná o jen čistě "můj" recept, ale spíše postup a zkušenosti, kdy jsem se inspirovala ZDE.

A jak na něj? Doma jsem měla jen žitný kvásek, a tak jsem odebrala 3 lžíce a rozkvasila šlehačkou (smetanou na šlehání) a pšeničnou moukou v poměru 1:1. Nehchala jsem jej pracovat celý den (cca 12 hodin) a poté zadělala těsto. Do vzešlého kvásku jsem tedy přidala - a pozor pár lžiček kvásku jsem si odebrala na příště:

2 lžíce oleje
Hrst nasekaných mandlí
Hrst rozinek
Hrst čokolády na vaření (nalámané na malé kousky)
1/3 hrnku cukru
1/3 hrnku holandského kakaa
cca 2, 5 hrnku hladké pšeničné mouky - mouku přidávejte postupně během míchání dokud těsto není vláčné a nelepivé.

Zpracované těsto vytvarujte do bochníčku a dejte kynout do ošatky - tu buď vysypte pořádně kokosovou moukou, nebo ji vyložte utěrou. Já osobně mám raději utěrku, a i tak ji trochou kokosové mouky popráším.


Nechte kynout přes noc v lednici. Do rána vám bochník krásně nabere na objemu (cca o 1/3). Můžete ihned péct nebo nechat klidně dále v lednici. 

Před pečením rozpalte troubu na 220 stupňů, chlebík vyklopte na plech, nařizněte jej a bez dalšího "rozehřejvání" jej dejte do trouby. 


Prvních 10 minut pečte na zmíněných 220 a následně snižte na 180 stupňů po zbylých cca 30 minut, dokud nebude dobře propečený (pokud na něj zaťukáte, tak zní hezky dutě).

Pozor chlebík se rád připéká, a tak jej sledujte a případně překryte při pečení alobalem.


Dobrou chuť!



SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig