máte rádi chléb? Máte rádi čokoládu? A napadlo vás to někdy spojit dohromady? Mne původně ne, ale v pečících skupinkách jsem tento nápad zahlédla a nedalo mi, abych to nezkusila.
A jak na něj? Doma jsem měla jen žitný kvásek, a tak jsem odebrala 3 lžíce a rozkvasila šlehačkou (smetanou na šlehání) a pšeničnou moukou v poměru 1:1. Nehchala jsem jej pracovat celý den (cca 12 hodin) a poté zadělala těsto. Do vzešlého kvásku jsem tedy přidala - a pozor pár lžiček kvásku jsem si odebrala na příště:
2 lžíce oleje
Hrst nasekaných mandlí
Hrst rozinek
Hrst čokolády na vaření (nalámané na malé kousky)
1/3 hrnku cukru
1/3 hrnku holandského kakaa
cca 2, 5 hrnku hladké pšeničné mouky - mouku přidávejte postupně během míchání dokud těsto není vláčné a nelepivé.
Zpracované těsto vytvarujte do bochníčku a dejte kynout do ošatky - tu buď vysypte pořádně kokosovou moukou, nebo ji vyložte utěrou. Já osobně mám raději utěrku, a i tak ji trochou kokosové mouky popráším.
Nechte kynout přes noc v lednici. Do rána vám bochník krásně nabere na objemu (cca o 1/3). Můžete ihned péct nebo nechat klidně dále v lednici.
Před pečením rozpalte troubu na 220 stupňů, chlebík vyklopte na plech, nařizněte jej a bez dalšího "rozehřejvání" jej dejte do trouby.
Prvních 10 minut pečte na zmíněných 220 a následně snižte na 180 stupňů po zbylých cca 30 minut, dokud nebude dobře propečený (pokud na něj zaťukáte, tak zní hezky dutě).
Pozor chlebík se rád připéká, a tak jej sledujte a případně překryte při pečení alobalem.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.