čtvrtek 11. června 2020

Tvarohový makovec

Hezký večer,

co si upéct zase něco motaného. Velice podobný recept už tu ode mne znáte (ZDE), ale tentokrát jsem po dlouhé době dala šanci máku, který nepatří vyloženě mezi mé oblíbence. No do tohoto nakonec naprosto výborně chuťově sedl... :-)


Nejprve si nachystejte kynuté tésto:

1/2 kostky droždí
2 lžíce cukru
1 hrnek mléka
1 vanilkový cukr
2 žloutky
3 lžíce oleje
cca 1/2 kg hladké mouky

Nejprve si zadělejte droždí, cukr, trochu mléka a 4 lžíce mouky - nechte stát na lince cca 20 minut, ať může vzejít kvásek.

Přidejte ostatní suroviny a vymíchejte hladé nelepivé těsto - mouku přidávejte postupně, každá trochu jinak "saje", tak se řiďte nelepivostí těsta... 

Poté nechte těsto cca 1 hodinu odpočívat.


 

Těsto rozdělte na dva díly (budete mít "materiál" na 2 pletence).

Každý díl rozválejte na placku cca 0,5 cm vysokou, potřete ji tvarohem a posypte mákem. Následně ji pevně srolujte a podélně rozřízněte na dvě části. Propleťe je a vložte do formy (používám formu na biskupský chlebíček).

Takto nechte kynout další cca 1 - 1,5 hodiny.

Tip.: Já jsem jeden z pletenců zabalila do igelitu a dala pomalu kynout přes noc do lednice. Druhý den ráno jsem jej upekla a řekla bych, že chuťově byl o něco lepší - nadýchynější, jemnější.


Rozehřejte troubu na 180 stupnňů. Před pečením makovec ještě potřete rozšlehaným vajíčkem. 

Pečte cca 1- 1,5 hod. - přiklopte alobalem, aby se vám vršek nepřipekl a zároveň kontrolujte propečenost špejlí. 

Po upečení potřete trochou rozehřátého másla smíchaného s rumem. Můžete i pocukrotvat (i když já cukrování vynechala.)





Dobrou chuť!
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig