čtvrtek 8. července 2021

Pro mé malé čtenářky

 Pěkný večer,

pokud máte doma malého čtenáře, tak je určitě čas na to pomýšlet i na čtenářský deník...

Knihy jsem vždy milovala a dříve jsem opravdu hodně četla. Poslední roky to ale dost zanedbávám, i když věřím, že jednou vše zase napravím a dostanu se do "čtecího" módu :-)  
Na škole jsem si i s velkou oblibou vedla čtenářský deník. Ne protože bych musela, ale protože mne to hodně bavilo. A to je právě to, co bych ráda předala cácorkám - vždy si po přečtené knize na chvíli sednout a zrekapitulovat si, o čem vlastně byla. 

Díky naší paní učitelce se holky moc pěkně rozečetly, a to i přes "home - school covid" situaci, která nebyla pro žádného studenta jednoduchá a myslím, že pro prvňáčky už vůbec ne. Možná jsou svým způsobem i o některé zážitky z první třídy ochuzené, ale o tom tento článek není, takže zpět k tématu čtení.... 
Doma jim navíc od "mala" čteme téměř každý večer před spaním. I když teď čím dál více čtou i samotné. 


Knížky vybíráme společně tak, aby jim nejenom vyhovovaly velikostí písma a složitostí vět jako takových, ale i celkovou tematikou. Není náhodou, že hodně často saháme po zvířecích příbězích.
Po každém přečtení mi cácorky pak nadiktují, o čem byla a jaké byly postavy. Já vše zapíši, přidám autora a holkám nachystám předtištěné k přepsání psacím písmem. 
Je to začátek, kdy časem už nebudou potřebovat mou předepsanou předlohu a ano, je vám určitě jasné, že cílem je zároveň si i procvičit psaní. To celé pak doplní obrázkem. 


A jestli se vám líbí tyto zápisníky, tak ty jsem koupila v obchůdku Alucca, kde mimo jiné pořídíte i krásná razítka, nálepky či washi pásky, kterými si právě i čtenářský deník můžete krásně dozdobit.  Rozhodně doporučuji kouknout a ručím vám za to, že s prázdnou neodejdete :-) 


Čtou vaše děti rády a máte tip na nějaké opravdu pěkné dětské knihy pro malé školáčky? 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig