středa 12. října 2022

Jane Kilionová: Jak trénovat nemožného psa (25/2022)

 Hezký večer, pejskaři a knihomolové,

tentokrát jsem se zaměřila trochu na výchovu slečny Gigi... 

Teriéři jsou tvrdohlaví, hodně živí, rozjančení a bulíci navíc ještě tvrdohlaví.... nebudu tvrdit, že je to specifické plemeno, protože každé psí plemeno "má to své". Každé bylo k něčemu vyšlechtěné, v minulosti mělo svou "roli" a nese si celkově svůj genofond, který dost často může napovědět, co vás v životě s ním čeká. 
Za sebe považuji za samozřejmé se psovi věnovat, pokud si ho pořídím. není to jen o tom trávit spolu čas, ale i o způsobu. Navíc trénink pro mne nerovná se dril... 
S Gigi jsem téměř každý týden chodila na cvičák více jak roka půl. Do teď rádi sem tam zaskočíme na hodinku. Ne, nemá dokonalé přivolání, neposlouchá na mrknutí oka, jsou dny, kdy se jí prostě nechce, ale o tom to (pro mne) není. Neskládáme zkoušky poslušnosti. Mým cílem bylo mít plně socializovaného parťáka. Umět spolu koexistovat a znát se navzájem - svoje hranice fyzické i psychické. A navíc na cvičáku máme skvělou partu a super cvičitelky. 


Ale i přes to vše se nevyhýbám i literatuře, která mne může nasměrovat. Před nějakou dobou jsem vám  psala o skvělé knize Konejšivé signály a nyní jsem knihovnu rozšířila ještě o "Jak trénovat nemožného psa". 
Ano, mám lehce mentální problém s názvem knihy, protože žádný pes není nemožný, ale chápu, že je to myšleno nadneseně. Je to právě hodně o předsudcích, které k vycvičitelnosti jednotlivých plemen lidé mají. A hodně to lze vztáhnout právě na svéhlavé bulíky. To, že vám někde řeknou, jak cvičit "k noze" ještě neznamená, že to zabere právě u vašeho miláčka. Já si v průběhu času našla s Gigi v některých případech vlastní cestu (například oblíbený kliker používáme úplně jinak, než se správně má, ale reakci od Gigi mám vždy téměř 100%) . A právě takové rady v této knize najdete - ne konkrétní pokyny, ale směrování, jakým způsobem se k danému cviku postavit. 

Pokud rádi rozvíjíte sebe i svého psího kamaráda, tak tuto knížku doporučuji zařadit do knihovny. 


SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig