čtvrtek 1. prosince 2022

DIY: Skřítek pletený na mlýnku či kruhu

 Dobré ráno, tvořivci,

před pár dny jsem si tak přemýšlela,  a protože mám ráda (nejen o Vánocích) skřítky, rozhodla jsem se zkusit jednoho umotat na mlýnku. V minulosti jsem dělala šité i háčkované, a tak jsem byla zvědavá na mlýnkového.... 


A protože se mi výsledek více než líbí, tak jsem se rovnou rozhodla nachystat vám návod. Přidáte se ke mě? Já pletla na menším pletacím strojku s 22 jehlicemi, ale stejnou službu vám udělá pletací kruh s obdobnou velikostí. Jen to potrvá o trochu déle...

Nachystejte si:

2 akrylové příze různé barvy
velký korálek (cca 2,5 cm) se širším průvlekem
duté vlákno na výplň
kožešina o velikosti cca 10x10 cm
jutový provázek
jehlu s nití


Začněte tělíčkem
Upleťte celkem 55 řad a oba konce stáhněte. Poté v polovině vsuňte jeden konec dovnitř - cíleně jsem použila  trochu jinou barvu pro názorné odlišení. Vznikne vám tak "kalíšek" či otočená čepice.


Do cca 1/3 od horního lemu našijte nos - velký dřevěný korálek. 


Nachystejte si vousy. Přiložte je k nosu ve směru "růstu" chlupů a rozstřihněte horní polovinu do cca 1/3 délky. Takto budete moci vousy bez problému "omotat" kolem nosu a přišít celou horní část tak, aby vousy dobře držely. 

 

Naplňte tělíčko dutým vláknem, aby bylo hezky baculaté, protáhněte vlnu vrchním lemem a stáhněte pořádně, aby vlákno nevypadlo. 


Poté si nachystejte čepici. Tentokrát uháčkujte tunel o 60 řádcích, který na koncích opět utáhnete a stejně jako tělo, tak i u čapky vložte jeden konec do druhého. Čepice tak bude z dvojité vrstvy a hezky držet stojící.  
Nasaďte čapku na tělo skřítka tak, aby lehce zakrývala nos a přišijte ji k tělu (stačí prošít na pár místech kolem dokola).  Nebude pak klouzat ani padat. 


Vrchní část čapky můžete stáhnout jutovým provázkem a zakončit mašličkou. Taktéž ji můžete dozdobit třeba knoflíkem.  


A máte hotovo! :-) 


Kdo si skřítka také umotá? 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig