Dobré ráno, kuchaříci,
pokud si mezi pečením beránka a mazance máte chuť na něco trochu jiného, tak můžete zkusit linecký koláč.
Linecké těsto - a tím pádem i koláč - je v podstatě klasika která neomrzí. Měnit ji můžete zejména pomocí náplní, které ozvláštní chuť. Je to jednoduché, vcelku rychlé a ručím vám za to, že i děti vám koláč sní rychleji, než se stačíte ohlédnout.
Na základní těsto si nachystejte:
máslo - cca 3/4 kostky
2, 5 hrnku hladké mouky
žloutek
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku moučkového cukru
1/4 lžičky prášku do pečení
1/2 lžičky citronové kůry
Vypracujte hladké těsto - mouku přidávejte postupně, aby se těsto nedrolilo nebo naopak nelepilo. Nechte těsto chvíli odpočívat v lednici (alespoň hodinu).
Poté vyválejte kruh o síle cca půl cm a dejte jej do formy na koláč. Rohy seřízněte a ze zbytek těsta si odložte.
Na dno koláče natřete vrstvu hruškových povidel (cca 1 cm silnou). Na ni pokládejte na proužky nakrájená jablka. poté kraje koláče zahněte dovnitř a ze zbytku těsta vykrájejte kytičky či jiné veselé tvary.
Koláč vložte do trouby a pečte na 170 cm cca 15-20 minut. do zezlátnutí.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.