pondělí 3. dubna 2023

Prince Harry: Spare (12/2023)

Pěkný večer, knihomolové,

kontroverzní a diskutovaná  - to je kniha "Spare" od Prince Harryho, která nedávno zvedla ze židle královskou rodinu i širokou veřejnost....

Zpočátku, když se vydání začalo oznamovat, jsem nebyla přesvědčená o tom, že si ji přečtu. Viděla jsem v minulosti rozhovor s Oprah a tak nějak jsem si říkala "to by stačilo". Ze stejného důvodu jsem i dlouho odolávala zkouknutí dokumentu na Netflixu. 
Asi jako všechny, drby z královské rodiny mne dokáží upoutat. A co si budeme povídat - krok, kterým se Harry s Meghan vydali, nebyl zcela tradiční a dokázal svým způsobem zaujmout asi každého. Nikdy jsem nebyla "tým Kate nebo tým Meghan". Na obou se mi něco líbilo a něco nelíbilo. ale žádné adorování nebo tak.Po zmíněném Oprah rozhovoru mi vlastně stále více vadilo to, že pokud chtějí žít v ústraní, proč tedy "lezou" před kamery. Jenže když je někdo zvědavý (jako já), tak si prostě pak ten dokument na Netflixu pustí... Nestala se žádná převratná věc a ani po shlédnutí jej neberu jako obrovskou kontroverzi, ale těch "aha" okamžiků se nakupilo více...


A tak jsem si nakonec knihu objednala - v původní anglicky psané verzi, a dala se do čtení. 
Celá kniha je rozdělena do několika částí, kdy se "začíná" po smrti Princezny Diany, ale zároveň prolíná se vzpomínkami na ni.  Popisuje dospívání a pobyt na internátní škole, nástup a dobu v armádě a následně odchod z ní. Samozřejmě je pak jedna celá část věnovaná Meghan a odchodu z královské rodiny. 
Harry popisuje "dvorské intriky" a spolupráci paláce s novináři. Vcelku logicky vysvětluje (a stejně tak to bylo v dokumentu), že palác potřebuje novináře a potřebuje, aby se o královské rodině (ideálně pozitivně) psalo. Nebrání se popisu dost divokého dospívání a v podstatě přiznává určité chyby, co udělal i to, že palác mu víceméně diktoval to, jakou pozici následně při jakémkoli problému zaujme pro veřejnost.... Bez skrupulí popisuje život v armádě i jeho účast na misi v Afgánistánu.

Z celého popisu si uvědomíte, že Harry tak nějak celý život hledal určitou stabilitu a klid. Chtěl "normální rodinu" a nebo alespoň normální vztah s bratrem. Tomu se věnuje hodně, protože od smrti své matky čím dál více cítil, že vždy a ve všem je (a i musí být) ten druhý - náhradník (Spare). 



Ať si na toto člověk udělá vlastní názor, pro mne je to o tom, že jsem získala nový vhled do celé situace - je vždy dobré mít více úhlů pohledu. Harry zápasil a možná ještě i nyní zápasí s určitými démony minulosti a zdá se, že boj s nimi zvládá po boku Meghan velice dobře. Má rodinu, kterou si vysnil. Často se říkalo "věděla, do čeho jde a donutila ho z paláce odejít". Já si to upřímně nemyslím (a to ani dříve). Na toto se nedá připravit, a i když v daném světě vyrůstáte, může se stát, že tak prostě žít nechcete. Možná jsem díky tomuto teď více "tým Meghan", ale pokud byla ta, co ho podpořila nebo třeba i postrčila k rozhodnutí být spokojený, tak vlastně "proč by ne". 

Nebudu tuto knihu vyzdvihovat nebo potápět, každopádně pokud vás zajímá královská rodina a máte zájem přečíst si pohled (byť může být interpretován s určitým citovým zabarvením) někoho, kdo v ní vyrůstal, tak toto je určitě zajímavá volba. 


 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig