neděle 12. srpna 2018

Chvilka v kuchyni #30

Zdravím, kuchaříci,

reportík z kuchyně bývá většinou až tak v půlce týdne, ale dnes jsem si řekla, že pro tentokrát ho sepíši a uveřejním již dnes. Není žádný zvláštní důvod, jen se mi prostě chtělo :-)


Tento týden byly holky na prázdninách u babičky s dědou, a tak jsem to vaření dost odbývala. S mužem jsme si buď namazali nějaké pečivo nebo (a to častokrát) se stavili právě u mých rodičů za holkami a rovnou si něco dobrého dali společně. Pro mě vcelku pohoda a odpočinek od vaření, protože sem tam se to opravdu hodí. Ono se o to víc člověk do té kuchyně rád vrací.

Včera jsem u řezníka koupila kus uzeného. Hodila jsem jej ještě na cca dvě hodiny táhnout do vody s mrkví, petrželí, cibulí. do vývaru jsem pak přidala polévkové bylinky a nudle a výborný vývar byl na světě.


Maso jsme si pak dali jen tak s vařeným bramborem, na který jsem nechala rozpustit máslo. Jednoduché a mňamózní. 


Steak z krkovice, opečená zelenina a opečený chléb. Vše "z jednoho plechu". To byla výborná večeře a druhou porci jsme si schovala na další den do práce k obědu.. :-)


Milujeme pizzu a většinou si ji necháváme dovézt z blízké pizzerie. Nicméně dnes jsme si vzpomněli "pozdě" a nechtěli jsme dlouho čekat, a tak jsme udělala domácí. Tedy těsto jsem měla kupivané, to přiznávám :-) náplň jsem udělala z nivy, vejce a smetany. Na doladění jsem ještě dala plátky slaniny. Byla výborná. 

No příště musím zkusit udělat vyloženě domácí. Máte nějaký zaručený recept na těsto?


Zeleninu máme obecně hodně rádi. Nejvíce čerstvou. Často přes léto máme vlastní a zbytek nakupuji u farmářů či přes zimu u bedýnkářů.  Je tedy pravda, že od doby, co máme morčata, u nás spotřeba zeleniny vzrostla. Tedy ne že by vše snědli morčáci, naopak mne to i tak trochu nutí nám ji dávat na stůl častěji. Je to zajímavé a možná mi to ne všichni uveří, ale sleduji to již delší dobu a je to pravda :-) 


Mít ovoce ze zahrádky je veliká výhoda a já jsem ráda, že ji máme. Od rybízu po jablka a hrušky. Aktuálně si zakládám novou "ovocně zobací"zahrádku - hrozně se těším, že jen tak holky vyběhnou z domu, utrhnou si vlastní rybíz, hrušku, jablka..." Zároveň samozřejmě promýšlím takové plodiny, abychom neměli úplně stejné, jako již máme u rodičů, abychom to měli pěkně různorodé... :-) 


A samozřejmě, když už mluvím o domácím ovoci, nezůstávám jen u čerstvé verze, ale velice často dělám i marmelády. Na to, že kupované mi manžel s holkami víceméně nejí, tak ty domácí ubývají vcelku rychle. Až si říkám, abychom je vůbec na zimu měli :-) 
Ráda je také dávám jako dárek, když chci někomu udělat radost - například, když jedeme někam na návštěvu, někdo má nějaké výročí apod.  S látkovým "kloboučkem" a vtipně označené popiskem, nikdy nezklamou


Opět jsem udělala flekatou buchtu.  Recept nadjete ZDE. Jen tentokrát byla ve variantě s rybízovou marmeládou, se švestkami a s hruškami. 



O kombuše jsem vám psala pár dní zpět. Pokud s ní začínáte, tak třeba vám článek pomůže - ZDE.  Já už "pěstuji" další várku... 


O dřevěných výrobcích jsem se vám dnes trochu rozepsala na FB a Instagramu a neodpustím si je nedat i sem. Jsem z nich totiž hrozně nadšená. Holkám sem pořídila válečky na těsto - chystám se v týdnu na koláče, tak mohou pomáhat. Ty své původní už zapatlaly od modelíny. Já si zas pořídila kromě vařečky i dřevěné lžíce. Ani ne tak na klasické jedení z talíře (i když proč by ne...) ale hlavně na míchání v případech, kdy mám teflonové povrchy, abych je neponičila - zejména v multifunkčním hrnci mi budou nápomocné. A ne nestačila by mi k tomu jen klasická vařečka, kdyby se někdo nad tím zamýšlel více, prostě lžička je lepší... :-)


Tak a to by bylo pro dnešek vše. Také používáte dřevěné nádobí a jaké? Budu ráda za postřehy a tipy. 
SHARE:

2 komentáře

  1. Pokud by jsi od někoho dostala recept na domácí těsto, tak mile ráda uvítám na blogu recept! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bych dala vědět. Nebo až bude chvilka (a nálada), tak mrknu po netu a prostě něco vyzkouším. A podle toho určitě poreferuji :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig