pondělí 27. srpna 2018

Chvilka v kuchyni #32

Pěkný pondělní večer, kuchaříci,

minulý týden jsem s holkama hodně výletila, a tak se to jídlo vcelku "smrsklo" na jednoduché svačinky, grilování u rodičů a sem tam fast food. Ale i tak jsem sem tam v kuchyni něco ukuchtila... :-)


Polévka je základ a u nás to platí tak nějak dvojnásob. Hrozně rádi polévkujeme, a tak není překvapení, že byla dýňovka...


...i vývar s rýží. 


Miluji pečené kuře. Už od mala - křupavou kůžičku a sosík k tomu. Kolikrát mi stačí jen s pečivem. Ale na oběd se snažím o přílohu. Tentokrát v podobě dlouhozrnné rýže a talíře zeleniny.


Mužské kuchařské okénko bylo tentokrát v podobě těstovin s vepřovým masem, cuketou a sušenými rajčaty. Vše osmahnuté na pánvi. A bylo to výborné. Měly jsme obrovské porce a ještě zbylo, takže jsem si dala i následující den k lehké večeri. Jednoduché a přitom tak výborné jídlo. 


Rychlé karbanátky z vepřového masa (nechávám si poslední dobou namlít přímo u řezníka a povím vám, že je to na kvalitě dost poznat - vyberete si kousek masa a před vámi jej umelou...) jsme měli jen s pečivem a kupou zeleniny.  Samozřejmě nechyběl kečup a tatarka :-) 


Zeleninu máme hodně rádi a snažím se k tomu vést i holky. Samozřejmě nejí vše, ale okurky a rajčata jsou sázkou na jistotu. Navíc ze zahrádky od rodičů, to je bájo :-) 


Docela často chodím do Costy (aby ne, když tu kavárnu máme v budově práce) a poslední dobou jsem si tam oblíbila quinou s jablky a mandlemi. Trochu jsem tedy googlila a uvařila i vlastní domácí verzi. Jen jsem použila švestkovou marmeládu. A byla výborná - i když holky se tedy ošklíbaly. Uvidím, zda k ní najdou postupně cestu...



Jsou dny, kdy holkám vyndám mouku a vše potřebné a nechám je péct "samotné" - samozřejmě je hlídám a radím, ale opravdu míchají a lijí do forem jen ony. Takto vznikl tento rychlý koláč s drobenkou. Holky na sebe byly hrdé a já také. Byl totiž naprosto výborný. 



A že ne vždy je posvícení dokazuje tato bábovka - nejak mi marmeláda protekla a přilepila se k formě, takže se pak hodně špatně vyklepávala. Na chuti ji to sice neubralo, ale ten estetický zážitek nic moc :-) 


U řezníka měly čersvé škvarky, a tak mi to nedalo a měly jsme placky. Také je máte tak rádi? Na svačinu jsou ideální.


Samozřejmě nechyběl chlebík. Jen se mi ho tentokrát podařilo lehce připálit. Naštěstí ne moc a chuťově byl moc dobrý, i když trochu hutnější - z části jsem použila celozrnnou mouku. 


Dost se mi rozrostly rýmovníky, a tak jsem zasadila z kusů nové a z listů udělala sirup. Mám ráda "tekutější" variantu, protože se pak lépe lije do čaje. Určitě se nám doma neztratí :-) 


Pamatuji se, jak jsme dost zavařovali, když jsem byla malá - od okurek po jablka. A právě jablka jsem také po letech zkusila zavařit.


Na internetu jsem vyčetla, že je možné zavařovat i v myččce. Zkusila jsem a zatím se to jeví dobře. Uvidíme (i když myslím, že je dříve sníme...).



Tak dobrou s kobrou. Jdu vymyslet, co budu vařit tento týden... :-)
SHARE:

2 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig