pátek 31. srpna 2018

DIY: Kolový mikčo - kabátek

Pěkný páteční večer,

na víkend hlásí nic moc počasí, a tak pokud přemýšlíte, že usednete k šicímu stroji a ušijete něco své cácorce, tak mám pro vás tip...

Před cca půl rokem jsem začala vymýšlet, že bych mohla zkusit holkám ušít nějaký softhellový kabátek či bundu. Nějak jsem to pak přes léto nechala ležet a tři dny zpět jsem opět dostala šicí "nutkání". Vzpomněla jsem si na kolovou vestu, kterou jsem viděla kdysi na blogu u Lady Tattooch  (mimochodem, pokud neznáte tento blog, tak doporučuji a Instagramový účet jakbysmet, to je totiž chodící inspirace) a nápad byl na světě - přišiji k vestě rukávy a čupr kabátek bude na světě... No zas tak jednoduché to nebylo. Ale vše postupně. 



Na výrobu jsem použila úplet a letní softhell.

Nejprve bylo potřeba vymyslet rozměry. Nechala jsem se tedy ispirovat na zmíněném webu a zvolila průměr základního kruhu 80 cm (holky nosí velikost cca 116 - 122). Odpovídalo mi to i délce od krku po zadek a k tomu přidané centimetry (cca 2 x 18 cm) na ohyb, kterým se tvoří límec kabátku.
Pro jeho vytvoření jsem na dvakrát přehla látku, vzala tkaničku dlouhou 40 cm (plus 4 cm kvůli úvazu tužky) a vykreslila výseč tak, že jsem jeden konec tkaničky držela u přehnutého rohu látky a na druhý navázala tužku, kterou jsem následně nakreslila ctvrt kruh.



Kruhy potřebujete dva - na vnitřní stranu jsem použila silnější úplet a na vnější pak letní sofhell.


Obě vstvy k sobě sešpendlete, sešijte (nechte cca 6 cm na obrácení) a obraťte.


Zašijte díru, která nám zůstala po obrácení a následně obšijte celý kruh kolem dokola (nemusíte, ale já tím chtěla předejít případnému zlobení látky (posunování, kroucení apod.)


Pak následuje čas na rukávy. Vezměte si jakýkoli střih s dlouhým rukávem (samozřejmě ve správné velikosti) a překreslete jej na oba typy látky,


Sešpendlete (a dejte pozor, ať správně, abyste pak neměli vnitřní část naruby a naopak... :-) ) a sešijte.


Na konce rukávu jsem použila náplety - můžete stejně či jen založit. je to na vás, co preferujete. 


Průřezy na  rukávy můžete buď odměřit či si to ulehčit (jako já) a obkreslit dle nějaké vesty či bundy, kterou doma máte. Jen rovný střih - žádné vykrajování, elipsa apod. Prostě prostřihnete čáru od bodu A do bodu B :-)

Nezapomeňte si ohnout vrchní lem, jež bude následně sloužit jako límec.


A jako poslední - ale tedy pro mne asi nejhorší, část je přišívání rukávů. Pro mne bylo nejsožitější si vše přišpendlit tak, aby to dobře drželo a následně dobře vypadalo přišité. Po různých pokusech jsem to nakonec udělala tak, že jsem začala špendlit od spodni části - tedy v místech, kde je podpaží a kde měl rukáv steh a pokračovala nahoru. Vrchní část rukávu, která je plochá, jsem lhce nařasila a přispendlila do horní části průstřihu. Opravdu je potřeba si s tím špendlením pohrát a je potřeba určitá trpělivost, zejména v té vrchní části, ale výsledek je pak velice hezký a dobře drží tvar.


A takto vypadá výsledek. Tedy skoro. Ještě je potřeba vymyslet zapínání.



Na zapínání jsem po delším přemýšlení použila vetší patentky na přišití. K tomu jsem přidala knofliky na zakrytí stehů. Holky si vybraly každá dle sebe, takže je to ve výsledku trochu divočina, ale proč by ne, že... :-)


Místa, kde budete chtít zapínání mít si nejprve označte špendlíkem (ideálně i vyzkoušejte na modelce) - minimálně doporučuji u krku a u ramen. Já ještě přidala jeden pod břichem, aby se kabátek nerozevíral (a nerozčiloval tím našeho taťku, že to není funkční, ale jen pro parádu... :-) )


A je to! :-) 


Samozřejmě jsem tvořila rovnou ve dvojím provedení.



V akci:


Holky samozřejmě vše poctivě vyzkoušely, jen mi postát pořádně před foťákem, aby kabátky nevypadaly pokříveně, to ne... :-) 



Mám z nich ohromnou radost. s háčkovanou vestou budou ideální podzimní kombinací na vycházky, výlety nebo i hrátky na zahradě... :-) 


SHARE:

4 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig