neděle 23. února 2020

Chvilka v kuchyni #7 + 8

Hezké nedělní odpoledne,

Nevím, jak vy, ale já jsem si řekla, že mám pro dnešek "kuchyňského padla". Vše sklizeno, na večer navařeno a tak jsem si udělala kafe, na obličej dala masku a dala se do sepisování kuchyňského reportu :-)

A při té příležitosti jsem zjistila, že jsem vám v pátek zapomněla publikovat report předchozí. Nevadí, spojím je tedy dojednoho...


Bude to tedy tentokrát o více fotografiích, ale myslím, že nevadí. Obecně nefotím úplně každé jídlo, co uvařím, protože se i tak dost opakují. Ale tak nebudu to protahovat, jdeme na to....

Nedělní den jsme zahájili jogurtovými lívanci. Stále na jejich přípravu používám ViFi "nekonečné" jogurty a jsem moc spokojená. Chuť to krásně zjemní. Jen jogurty už nemám dva, ale jednoho spojeného. Chuťově mi to vyhovuje nejvíce (když už se mi tedy takto zkřížily....)


Polévkujeme opravdu téměř denně. Oblíbencem posledních dní z Miomatu je hrášková polévka, ale i brokolicová s batátem a cibulí běla vcelku úspěch. 

 

A samozřejmě, jakmile je více času, tak do pomalého hrnce hodím suroviny na poctivý vývar. Hodně často vepřový...


...ale sem tam i kuřecí z křidélek. Kředélka pak samozřejmě oberu a dám do polévky. Nicméně ty uplně horní části nechávám našim mňauketýrům. Mohou se po nich utlouct :-) 

 

Docela jsem si v kuchyni oblíbila kokosové mléko. Omáčka s vepřovými kousky a kari je výborná a i holky ji mají moc rády. Nejčastěji s jasmínovou rýží. 


Když pomalý hrnec neokupuje polévka, tak pak je fajn udělat třeba dušené vepřové kousky s hráškem a k tomu jako přílohu těstoviny. 


Sobotní odpoledne jsme trávili na Monínky, kde se cácorky učily lyžovat. Je asi všem naprosto jasné, že když nám jedna cesta trvá 1,5 hodiny tak že se musíme vybavit svačinkou. A protože holky jsou v tomto "klasiky", tak řízečky to jistí. Hodně jsme si oblíbily maličké z panenky. Jsou jemné, rozpadají se pomalu na jazyku. No bájo!

 

A když náhodou nějaký řízeček zbyde, tak ho použijeme jako přílohu :-)


Přes týden je to s večeřema takové "na štíru", protože ne vždy mám čas (a energii) na vyvařování, a tak to jistí třeba hranolky s rybími prsty...


...kus kus se zeleninou a kuřecím masem...


...domácí pizza, kdy je tedy jasné, že těsto mám nachystané z víkendu, ...


...či těstoviny na různé způsoby.

 

Jakmile jsme doma, tak jsme také dost svačinkoví. Docela dost máme rádi různé pomazánky. Například zelná z červeného zelí je výborná.


A samozřejmě vajíčková, to už je taková klasika, na kterou nedáme dopustit. 

 

Také vaječná tlačenka je fajn varianta na slanou svačinku či stunedou večeři. S domácím chlebíkem byla opravdu mňamózní. 

 

A samozřejmě zobací talířky u nás také nechybí. Se zeleninou a šunkou od kosti, to je jasná sázka na jistotu.


Také máte rádi žebírka? Ono tedy na jejich obírání člověk vynaloží daleko více energie, než masa získá, ale i tak je máme moc rádi - i třeba jen tak na chuť k večerní televizi....

Tentokrát jsem koupila již vyuzené, potřela je trochou javorového sirupu a dala je ještě opéct. Jestli jste to tak nikdy ještě nezkusili, tak rozhodně doporučuji. 


Kváskové těsto (slané) dělám v podstatě jedno základní jako na podmáslák, které nejčastěji používám na pizzu....


...nicméně tentokrát jsem ze dvou bochánků udělala mini chlebíčky a byly moc dobré. 


Další dvě těsta jsem si připravila také v pátek. Tentokrát jsem rozkvasovala smetanou a vypadá, že bude hutnější. Nevadí, kynutí v lednici je pomalé, ale většinou úspěšné. Původně jsem chtěla péct včera nebo dnes, ale nechám si jej až na další týden.... :-) 


Měla jsem otevřený čedar a trošičku tapiokové mouky. Na bochánky to tedy nebylo, ale placičky nebyly také špatné. Snědli jsme je během chvilky. 


Máme teď trochu dortové období - a to nemá nikdo narozeniny či svátky. Prostě si uděláme jen tak na chuť. Korpus dělám nejčastěji čokoládový a krém z mascarpone. Také pokud mascarpone nemám a nechce se mi vařit klasický pudingový, tak sahám po krému od Dr. Oetkera, který se jen ušléhá s mlékem. Chuťově je také moc dobrý a když do něj přidáte 3-4 lžíce cara, tak je výborně kávový.

 

Já jsem tentokrát do mascarpone přidala 4 lžíce Nutely a 2 lžíce mléka. Krém je takto opravdu výborný. . 

Že bych byla nějaký přeborník ve zdobení, to ne, ale moc mě to baví a postupně se to učím. 

 

Když mám doma bílky, tak si do zásoby vždy udělám pár korpusů na dortíky Pavlova. Tentokrát jsem do těsta přidala trochu mandlí a lžičku holandského kakaa. Dneska se mi tato příprava hodila, ušlehala jsem jen šlehačku a trochu nazdobila.  Teď odpočívají v lednici. 

 


Tapiokový puding je výborná svačina či snídaně a docela často si jej nosím i do práce. Zásoby pak dělám opravdu veliké :-) 



A i přes to pečení dortíků jsem si neodpustila i klasickou "obyčejnou" bábovku. Snídaně je pak moc fajn ... :-) 

  

A co ještě nemůže na našem stole chybět? Talíř s ovocem. Milujeme kromě klasických jablíček či banánů hrušky Nashi a čerstvé fíky... 


Tak a já se jdu podívat do lednice na ty Pavlovy..... 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig