středa 12. února 2020

Horkovzdušná fritéza Delimano

Hezký večer,

v posledních týdnech jste v kuchyňských reportech mohli zaznamenat, že se mi sbírka pomocníčků rozšířila o horkovzdušnou fritézu. Používám ji totiž docela často a konečně nadešel čas, kdy vám o ni i něco napíši.


Před delším časem si stejnou fritézu pořizovala i moje mamka a je s ní moc spokojená, a tak jsme se domluvily, že mi ji letost přinese "rodičovský Ježíšek" :-) 
Dlouho dopředu jsem si o ni samozřejmě četla - teď nemyslím vyloženě o značce (tu jsme měli v podstatě jasnou díky zkušenostem), ale o tom, jak jej co nejlépe využít. Jednoduše jsem chtěla vědět, zda ji opravdu využiji, protože hodně věcí nesmažím klasicky na pánvi v oleji, ale v troubě. Navíc klasickou fritézu jsem věnovala dále již před mnoha lety právě kvůli nevyužitelnosti. 
Různé diskuze vedou k různým názorům a já se tu nebudu pouštět do polemiky nad tím, zda je jídlo v této fritéze zdrvější nebo naopak stejně nezdravé. Zcela upřímně,  snažím se vařit z kvalitních potravin, a tak následně řeším zejména chuť..... Mnoho názorů se odvolávalo na to, že pokud máte horkovzdšnou troubu, tak je fritéza nepotřebná. No, dovolila bych si trochu nesouhlasit.... 



Nejdřív vám ale ve zkratce popíši fritézu jako takovou. Má naprosto jednoduché ovládání (kolečko na teplotu a "minutka") a zároveň disponuje fajn nápovědou, co se potřebné teploty a času ke konkrétním výrobkům týče. Toto mi upřímně stačí a vyhovuje.
Vrchní část je "zabudovaná", spodní tvoří dvojitý košík na smažení. Ten se velice jednoduše čistí.
Ve fritéze se nepoužívá olej, ale pokud např. na řízky dáte malou kapičku z každé strany, tak jsou pak chutnější a šťavnatější - samozžejmě dle masa :-)


A teď k tomu porovnání s troubou. Fritéza je daleko rychleji "nahřátá" a i rychleji peče. Je potřeba potraviny v ní hlídat (a třeba hranolky i promíchávat), abyste je nespálili. Samozřejmě se do ní nevejde tolik jako na klasický plech, ale díky rychlosti to není problém. A co je hlavní - v troubě jsem nikdy neudělala (zkusila jsem jen jednou a vrátila se k oleji) tak výborné koblihy, jako právě z této fritézy. Kdyby nic jiného, tak právě koblihy teď u nás rozhodně vedou. Navíc práci s ní pod drobným dohledem zvládnou i děti. 


Co říci závěrem? Pokud máte v kuchyni místo a pokud máte rádi smažená jídla, tak určitě doporučuji. Pořizovací cena není tak vysoká a na chuti jídla se rozhodně vrátí. 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig