pátek 27. března 2020

Chvilka v kuchyni #12

Pěkný páteční večer, kuchaříci,

už více jak druhý týden jsme vzhledem aktuální situaci v podstatě stále doma. Díky tomu je kuchyně vcelku dost vytížená, protože téměř každý den vaříme 2 teplá hlavní jídla denně. Věřím, že to má hodně z nás nyní podobně, a tak třeba pár tipů na něco dobrého a rychlého se hodí...


Snídaně jsou teď hodně bábovkové. Párkrát se mi teď stalo, že jsem špatně vymazala formu a bábovka šla špatně vyklepnout. Inu trochu zbrklost. Ale zrovna třeba tato světlá kokosová se povedla moc pěkně. A i chuťově stála za to :-) 



No a když nebyla bábovka a přecijen jsme měli chuť na nějaký dortík, udělali jsme si ten z hrnečku z kokosové mouky a jogurtu.  Ozdobili jsme jej jahodovou marmeládou a brusinkovým sirupem. Po delší době to byla příjemná změna. 


Samozřejmě nemusíte pochybovat, že bychom vynechali lívanečky. Naopak ve variantě jogurtovo jablečné byly fajn vstupem do víkendového rána



Vývary jsem vám tentokrát nefotila, protože jich bylo opravdu hoooodně :-) , ale jednu MioMatí polévku z brokolice, hrášku a cibulky jsem si prostě neodpustila...


Měla jsem doma ještě jednu dýni, a tak jsem ji zpracovala na obrovský hrnec polévky. Tentorkát v ní nechyběla ani slanina - i když nakrájená na drobno. 


Vepřové dušené s mrkví, hráškem a brokolicí v pomalém hrnci, to byl naprosto výborný a jednoduchý oběd. Prostě vše naházíte do hrnce a ono se udělá vlastně samo. K tomu uvaříte jasmínovou rýži a máte vystaráno. 


Tyto těstoviny se povedly. Holky byly nadšené z "hodně vrtulovitého" tvaru, a to že byly se sýrovou omáčkou, zeleninou a šunkou, už bylo jen výborné zpříjemnění.


Pizza těsto z kvásku chystám vždy na více dní či rozdělím a věnuji někomu dalšímu z rodiny. Přiznám se, že nám takto kvásková pizza chutná tak, že vlastně nemám ani nutkání jít do restaurace - a to nemyslím teď kvůli tomu, že jsou zavřené, ale celkově toto u sebe pozoruji již několik měsíců. 


Ono doma si člověk tu svou pizzu pěkně "uhňahňá" a i když není tak pěkně kulatá (ani z daleka), tak díky nápi je výborná! :-)

 

Přiznám se, že tím jak hodně sedím u PC a nemám nějak extra pohyb (zahrada se moc nepočítá, ta teprve dostane šanci...) , tak ale ani nemám chuť na nějaké velké porce jídla. Malé kuřecí stripsy, pár hranolek a trocha zeleniny. To vlastně kolikrát stačí.


Ale zase na druhou stranu řízečkům z vepřové panenky s kaší také neodolám a těch bych se tedy klidně "užrala" .


Holky mají období rybích prstů a hranolek (jak jinak), a tak jim k nim propašuji i trochu zeleniny a vcelku není problém, aby to snědly. 


Manžel nám začal péct bramboráčky, a tak toho tak 1-2x do týdne využíváme. Má je totiž výborné a s holkama mu je bereme pod rukou :-) 


I sladké večeře u nás mají své místo. Dost kupuji jahody, a tak pak přichází na řadu noky s jahodovým rozvarem - recept ZDE... 


... či tvarohové knedlíky s jahodami a šlehačkou. 


Poslední týdny vůbec nekupuji pečivo. I dříve, jak víte, jsem si jej většinou pekla, ale třeba rohlíčkům jsem  kolikrát neodolala. Já vám nevím, i když se snažím nepodlehnout panice, tak zrovna nebalené pečivo nějak teď ve mne nevzbuzuje důvěru. Možná je to jen psychologické, nevím, ale každopádně domácí kořenové bagetky jsou vždy mňamózní.


 

Domácí housky jsou, podobně jako bagetky, jednoduché, chuťově moc dobré a dělám je vždy ve větším množství, protože často dávám část i rodičům (ať také nemusí kupovat). 


Většinu dne doplňuji na stůl mističky s ovocem či zeleninou. Zobeme všichni. Třeba tyto baby mrkvičky jsem koupila náhodou a byly moc dobré. 

 

A také jsem se zase vrátila k ovocným smoothie. Nemáme je každý den, ale vcelku často a třeba ten z dračího ovoce mám posledni dobou nejraději :-) 


Opatrujte se a rozmazlujte dobrým jídlem. Dobrou s kobrou!
SHARE:

2 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig