pondělí 13. července 2020

Hokus pokus s odpalovaným těstem

 Hezký večer, cukraříci,

jestli je nějaký recept, co mi opravdu leží v hlavě a nikdy nemám zaručeno, jestli se mi povede, tak jsou to věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta...

Je to opravdu věda a i když jsem kolikrát měla těsto krásné, tak v troubě se mi rozteklo na placku, co jsem mohla akorát tak s naštváním vyhodit do koše (ano, několikrát se to opravdu stalo a nevěděla jsem, zda mám být naštvaná nebo rovnou plakat...). 

Recepty jsem hledala různé. Všude se to tváří jednoduše. Nakonec za sebe preferuji těsto následné:

Hrnek vody
Špetka soli
3 polévkové lžíce másla
1 lžička cukru
Hladká mouka  (cca 2 hrnky)
2 žloutky


Ve vodě rozpuste sůl, máslo a cukr. Přiveďte až téměř k varu a pustupně začněte zamíchávat mouku. Tu přidávejte do doby, dokud se nevytvoří těsto, které se už nebude lepit na hrany hrnce.
Takto nechte vychladnout.

Do již studeného těsta pořádně zamíchejte žloutky. Vzniklou hmotu dejte do pytlíku se zdobičkou a vytvořte věnečky. 



Tip: Věnečky tvořím ideálně dvoupatrové, protože z jednoho patra jsou moc "ploché". 

Po vytvoření dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Alespoň 10 minut troubu neotevírejte, aby věnečky nespadly. Poté ztlumte troubu na 180 a dopečte do zlatova - věnečky musí být "tvrdší" (ale nespálené).

Po upečené nechte vychladnout na mřížce, rozkrojte a plňte krémem. Buď pudinkovým, mascarpone a nebo já mám i ráda vanilkový od Dr. Oetkera, který je velice rychle hotový. 

 

Dobrou chuť! 


SHARE:

2 komentáře

  1. Mňam, vypadají luxusně. Krém neznám, dělám klasický máslový s pudinkem, za úsporu času(a sil) budu vděčná. Díky za tip.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu doporučuji vyzkoušet, jeho příprava je rychlá a krém výborný! :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig