sobota 4. července 2020

Chvilka v kuchyni #25 + 26

Pěkné dopoledne,

je před námi prodloužený víkend, a tak se třeba bude hodit pár tipů na dobrůtky z kuchyně. 


Snídaně jsou u nás hodně bábovkové, ale když nám náhodou bábovky dojdou, tak si namažeme třeba rohlík s marmeládou.... a díky pěknému počasí v posledních dnech si i kolikrát rádi sedneme na terasu a pomalu se probouzíme na čerstvém vzduchu. 


Samozřejmě hodně oblíbené jsou u nás lívance. Se šlehačkou, ovocem, javorovým sirupem... Poslední dobou dělám "mega lívance" - cácorky jsou nadšené a já ušetřím čas :-) 

 

 

Také si rádi zavzpomínáte na dětství a dáte kaši? Kromě klasické máme moc rádi instantní od Nomina  - nejvíce boduje rýžová s trochou marmelády a javorového sirupu. Ano, není to moc fotogenické, ale chuťově výborné. 


Polévky milujeme v různých variantách. Často sahám po červené čočce a delám z ní rychlou polévku s rozšlehaným vajíčkem v mléku. Je to rychlé a cácorkám moc chutná. 


Druhým typem rychlých polévek jsou ty z MioMatu. Mícháme různou zeleninu, luštěniny, koření a bylinky a vždy chutná. 


Milujeme vývary. Poslední dobou ty s knedlíčky a hromadou nudliček vyhrávají na plné čáře.

 

Zelňačku jsem dlouhou dobu nemusela, ale v posledních měsících na ni máme docela chuť a tak si ji užíváme častěji. S klobáskou či buřtíkem a zahuštěná smetanou - to je to nej.


Omeletka s nivou, hranolky, zelenina - to je obědová či věčeřová rychlovka, kterou vítají cácroky i my dospělí. 


Měli jsme "kuřecí období", které poslední dobou trochu upadá, ale i tak sem tam upeču kuřecí horní stehna a podávám jen tak s chlebem (ideálně domácím podmáslovým) a zeleninou. 


Máme rádi panenku pečenou v horkovzdušném fritovacím hrnci "na přírodně". Vždy ji na pár hodin naložím do směsi z javorového sirupu, koření, bylinek a trochy oleje. Občas přidám i hořčici. Pak už jen "dotunim" přílohu - hranolky, opečené brambory a zelenina a občas posypu sýrem a mňaminka je na světě. 

 

Docela fajn (a samozřejmě děti asi nebudou protestovat) jsou kuřecí stripsy. Jednou za čas po nich sáhnu ráda.

 

Francouzské brambory jsou evergreen, který nezklame. Každý je dělá trochu jinak, ale věřím, že toto nenáročné jídlo vždy potěší. 


Dušená vepřová panenka s "vývarovou" omáčkou zahuštěnou kukuřičnou polentou. Vařím ji v pomalém hrnci a jako přílohu těstoviny. Je to výborné, určitě zkuste.


Hovězí v mrkvi s brambore máme moc rádi a tentokrát jej pro nás uvařila teta, takže jsem to měla bez práce :-) Vařím ráda, ale přiznám se, že kolikrát uvítám (a chutná mi více), když uvaří i někdo jiný... :-) 


Tousty šunka sýr jsou výborná (no jasně že takový lehce klasická) svačina či večeře. Kdo by je nemiloval. Cácorky chtějí hlavně to, aby se jim "natahoval" sýr :-) 


A aby to nevypadalo, že až moc hranolkujem (i když ano, máme je docela často), tak samozřejmě nikdy nechybí i zelenina či saláty. Domácí i kupované (mažel totiž naprosto zbožňuje coleslaw, který naopak já moc nemusím, a tak jej raději koupím...zcela upřímně). 


Domácí pečivo je u nás velice oblíbené. Často peču chléb, chlebánky...

 

...rohlíčky a samořejmě kořenové bagetky. Ty jsou u nás nejpopulárnější a peču je několikrát do týdne. 

 

Bábovky zmiňuji pokaždé. Tento týden jsem dělala mramorované s jogurtem a mandlemi. A rovnou dvakrát. 

 

Po dlouhé době jsem si pořídila trubičky na kremrole. Prozatím ty maličké, protože jsem chtěla kremrolky použít na zdobení dortu. Ale časem asi koupím i ty klasické. Pracuje se s nimi naprosto jednoduše. 


Těsto jsem měla doma kupované křehké, ze kterého jsou trubičky takové hutnější a "máslovější", ...

 

...a pak klasické listové, ze kterého se kremrole dělají v podstatě běžně. Chutnali nám obě verze a holky ihned po snědění žádaly další porci "točeníček", jak kremrolím řákají. 

 

Také pár makronek jsem upekla. Ty maličké měli tedy "špičku", ale růžové už byly klasicky rovné. Oboje byly chuťově moc fajn. 

 


V posledních dvou týdnech jsem pekla dort několikrát, protože se nám nastřádalo pár sátků. Jsem ráda, že se nám na zahrádce urodilo ovoce, a tak jsem a ozdobu i rozvary použila domácí zdroje, které z té zahrady chutnají prostě lépe a jsou voňavější. I když tedy borůvkám se u nás moc nedaří, a tak ty kupuji vcelku často. 

 

První dortík jsem se snařila nazdobit jako 50:50, myslím, že se snad povedlo a udělal radost. Korpus byl čokoládový s trochou skořice. Krém byl z mascarpone a vanilky. 

 

 

Druhý opět čoko - mascarpone, zdobený makronkami, mini kremrolkami a physalisem. Ten mám na zdobení hodně ráda, vzhledově se mi velice líbí. 

 


Třetí dortík byl opět z čokoládového korpusu s ovocným rozvarem, masarpone krémem a zdobený malinovými makronkami a čerstými malinami, které jsem trochu (schválně) "rozdrobila. 

 


A co budete dnes kuchtit vy? :-) 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig