čtvrtek 23. července 2020

Kvásková bábovka

Pěkné odpoledne,

zkoušeli jste někdy udělat "bábovku" či kringel z kynutého těsta? A co třeba rovnou z kváskového těsta? Ta chuť je opravdu výborná. 

Pokud máte v lednici sladké kváskové těsto, tak máte vyhráno. Pokud ale nechystáte těsta takto dopředu, tak je potřeba počítat s o dost delším časem na přípravu. Já vám povím postup, jak se i toho těsta dobrat :-) 

Nejprve si dejte 3 - 4 polévkové lžíce kvásku (pokud nemáte přímo pšeničný, tak může být i žitný) do misky a rozmíchejte s hrnkem smetanyna šlehání a cca hrnkem pšenišné mouky.  Přikryjte igelitem a nechte cca 8 hodin stát na lince, aby mohl kvásek pracovat.

Následně začněte s vypracováním těsta (nezapomeňte si dát trochu kvásku bokem na příště), kdy do kvásku přidáte:

1/2 hrnku vody
1/3 hnku cukru
špetka soli
2 polévkové lžíce oleje 
2 - 3 hrnky pšeničné mouky - zapracovávejte postupně dokud těsto nepřestane lepit a nebude krásně vláčné

Neche cca 2 hodiny odpočívat. Lehce vykynuté těsto rozdělte na dva díly (budete mít "materiál na dvě bábovky). Jeden díl schovejte do lednice na další pečení a druhý zpracovávejte podle postupu níže.


Rozválejte na ovál / obdélník cca 0,5 cm tlustý. Pomažte povidly a zarolujte. 


Podélně rozřízněte a propleťe dle obrázku níže. 


Takto nachystaný cop dejte do předem vymaštěné formy na bábovku - vyjde vám to na dvět umotání / dvě patra. 


Dejte do igelitu a nechte ještě cca 2 hodiny na lince kynout. 

 

Po vykynutí vložte do předem zahřáté trouby na 200 stupňů. Po patnácti minutách stáhněte na 180 a pomalu pečte neco málo přes hodinu (můžete přikrýt alobalem proti připečení) - kontrolujte špejlí, že těsto není uvnitř mazlavé a nelepí se. 

Po vychladnutí (ideálně na mřížce) pocukrujte. 

 

Dobrou chuť! 


SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig