zkoušeli jste někdy udělat "bábovku" či kringel z kynutého těsta? A co třeba rovnou z kváskového těsta? Ta chuť je opravdu výborná.
Pokud máte v lednici sladké kváskové těsto, tak máte vyhráno. Pokud ale nechystáte těsta takto dopředu, tak je potřeba počítat s o dost delším časem na přípravu. Já vám povím postup, jak se i toho těsta dobrat :-)
Nejprve si dejte 3 - 4 polévkové lžíce kvásku (pokud nemáte přímo pšeničný, tak může být i žitný) do misky a rozmíchejte s hrnkem smetanyna šlehání a cca hrnkem pšenišné mouky. Přikryjte igelitem a nechte cca 8 hodin stát na lince, aby mohl kvásek pracovat.
Následně začněte s vypracováním těsta (nezapomeňte si dát trochu kvásku bokem na příště), kdy do kvásku přidáte:
1/2 hrnku vody
1/3 hnku cukru
špetka soli
2 polévkové lžíce oleje
2 - 3 hrnky pšeničné mouky - zapracovávejte postupně dokud těsto nepřestane lepit a nebude krásně vláčné
Neche cca 2 hodiny odpočívat. Lehce vykynuté těsto rozdělte na dva díly (budete mít "materiál na dvě bábovky). Jeden díl schovejte do lednice na další pečení a druhý zpracovávejte podle postupu níže.
Rozválejte na ovál / obdélník cca 0,5 cm tlustý. Pomažte povidly a zarolujte.
Podélně rozřízněte a propleťe dle obrázku níže.
Takto nachystaný cop dejte do předem vymaštěné formy na bábovku - vyjde vám to na dvět umotání / dvě patra.
Dejte do igelitu a nechte ještě cca 2 hodiny na lince kynout.
Po vykynutí vložte do předem zahřáté trouby na 200 stupňů. Po patnácti minutách stáhněte na 180 a pomalu pečte neco málo přes hodinu (můžete přikrýt alobalem proti připečení) - kontrolujte špejlí, že těsto není uvnitř mazlavé a nelepí se.
Po vychladnutí (ideálně na mřížce) pocukrujte.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.