v minulém týdnu jsem se k reportíku z kuchyně v podstatě nedostala, a tak jsem si řekla, že tentokrát budu rychlejší a spojím jej tedy i s tím dalším. Fotek - a tedy inspirace pro vás, je tak hodně, ale snad nevadí. O to více můžete vybírat, co si uvaříte...
Snídaně jsou základ dne, a protože za běžné situace je vcelku odbývám, tak nyní si je docela užíváme. Ať už se jedná o bábovku - třeba kokosovou s jogurtem a rozinkami, ...
...či o kaši. Máme hodně rádi rýžovou a sem tak do ni přimíchám i část pohankové. Pak jen trocha sirupu a třeba oříšky či marmeláda.
Přes týden v podstatě normálně pracujeme z domova, a tak si stejně držíme nově nastavený režim. O víkendech si pak často dopřejeme lívanečky.
Polévky máme denně - občas i dvakrát. Často sahám po MioMatu, který je opravdu obrovským pomocníkem a holám (i nám dospělákům) tyto husté zeleninové polévky hodně chutnají.
Variant, co za polévku připravit a jak ji namíchat je mnoho. Máme své oblíbené a třeba pokud máte rádi luštěninové, tak tu z červené čočky máte raz dva, protože není nutné čočku dopředu namáčet.
Vývary nesmí chybět. Nejčastěji je dělám v pomalém hrnci a buď ve formě kuřecí (z koster či křídel) a nebo hovězí.
Co se vývarů týče, tak jsou holky vybíravé na zeleninu, a tak buď vařím z čerstvého celeru, petržele a mrkve (plus cibule na chuť) - to je ta nejlepší varianta, kdy vše uvařím víceméně v celku a následně rozmačkám vidličkou, a nebo z mražených směsí sahám "jen" po směsi na svíčkovou.
Jednou za čas si rádi dáme něco klasicky českého - kachnu se zelím a knedlíkem. Peču jí opravdu poctivých cca 5 hodin na nízký stupeň přiklopenou. Průběžně přelívám výpekem a na posledních 15 minut odkryju, aby byla křupavá kůže. Osobně mám raději zelí červené, ale tentokrát nebylo na výběr, a tak i bílé jsme si dobře dochutili.
Vepřové maso dušené s hráškem, vývar lehce zahuštěný a k tomu kolínka - to je ňamka, co mají holky hodně rády.
Nádivka o velikonoce prostě musí být. Já vám na tu svou i sepsala recept ZDE :-)
Stejně tak mám i salát spojený nejenom s Vánocemi, ale i s Velikonocemi, a tak bylo jasné, že o svátky nebude chybět.
No a takto nějak vypadal náš pondělně velikonoční talíř o oběd :-)
A protože nádivky bylo opravdu hodně, měli jsme ji i druhý den k obědu společně s panenkou "na přírodně" a s fazolkami.
No a jelikož o Velikonoce je hodně vajíček, tak se naprosto nabízí i vaječná tlačenka. Já ji tentokrát dělala den před Velikonočním pondělí, ...
...a tak jsme si ji dali ještě k nedělní večeři společně s "testovacím" řízečkem, lžičkou salátu a kouskem nádivky.
Co vám budu povídat, z toho, co jsem navařila o Velikonoce, jsme jedli více dní, a tak jedna z večeří vypadala přesně takto. Holky milují zobací večeře a já jim je ráda dopřávám. I pro nás dospěláky je to fajn.
Domácí řízečky z panenky obalované v corn flakes holky uvítaly s naprostým nadšením - jak jinak :-)
Panenka naložená v javorovém sirupu smíchaném s trochou oleje a koření byla výborná. K tomu pár hranolek, vajíčko a zelenina a rychlá večeře je na stole.
Mleté maso osmažené na cibulce a dovařené v propasírovaných rajčatech. Trocha koření a k tomu těstoviny. Rychlý oběd je tak na stole do půl hoďky.
Vepřové maso na kari s kokosovým mlékem a k tomu rýžová kaše "na slano". To je tak, když rýři vaříte moc dlouho, a tak z ní nakonec uděláte raději kaši.
Kuřecí maso s baby karotkou a s omáčkou ze smetany a Nivy. To je - řekla bych - naprostá rychlá klasika, co nemůže nikdo zkazit. K tomu třeba těstoviny a určitě i děti se budou olizovat.... :-)
Francouzské brambory milujeme - už jsem na ně naučila i cácorky, a tak měly velikou radost, když se nám objevili o oběd na stole. Je to jednoduché a víceméně rychlé jídlo, co nepotřebuje dlouhé stání u plotny.
Na rohlik.cz mají výborné jahody, a tak než nám vyrostou na zahradě naše vlastní, tak ráda sáhnu po těchto. Třeba k takovým tvarohovým nokům se šlehačkou jsou výborné.
U klasických mazanců jsem zkusila nový styl pletení. Je to taková "vánočka na kulato" a musím říct, že se mi moc líbí. Jen se mi tedy podařilo je trochu více připéct. Inu příště je raději přikryju... :-)
Přišel čas i na tvarohové mazance. Musím se s vámi ale o něco podělit...
Pekla jsem jej dvakrát. Stejný postup i suroviny, ale poprvé sem i z něj stala placka. Byť chuťově výborná. Druhý pokus už dopadl dobře. Opravdu to nechápu :-)
O víkendu jsem pekla dárkový dortík. Mám ráda tento částečně "nahatý" styl, a tak jsem udělala čokoládový korpus a Caro krém. Do rozříznutého korpusu jsem ještě namazala pomerančovou marmeládu. A ozdobila ovocem. Snad potěšil :-)
Kváskové slané těsto si chystám vždy na pár dní. Nejčastěji tedy na pizzu.
Tentokrát jsem jej však využila na chleba a malé chlebánky.
Ke svačinám či večeřím jsou pak fajn jako příloha kořenové bagetky...
...či motané sádlové houstičky.
Svačiny mají holky často v podobě ovoce, zeleniny, jogurtů a pečiva na sladko či na slano. Prostě se snažím držet to na co jsou zvyklé od mala a co mají i ke svačinám ve školce.
Po delší době jsem objednala bedýnky u Světa bedýnek a byla jsem za to moc ráda. Zelenina i ovoce skvělé a bylo všeho tak akorát.
Ono totiž s oteplováním a jarem máme čím dál více chuť na zeleninu. Mňam!
A ovoce buď chroupeme nebo děláme smoothie. Ty nesmí u nás doma chybět... :-)
Dobrou s kobrou!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.