pátek 14. srpna 2020

Chvilka v kuchyni #31 + 32

Hezký večer, kuchaříci,

opět jsem spojila dva týdny do jednoho, a tak na vás čeká opravdu velké množství fotografií a tipů, co dobrého k zakousnutí si nachystat. 

Snídaně si snažíme užívat, co jen to jde. Zejména za pěkného počasí si kolikrát sedneme ven a jen se pomalu probouzíme. Takové tousty s marmeládou,...


...rýžová kaše,...


... nebo lívanečky jsou na takové probuzení ideální. 


Ale samozřejmě ani na naše oblíbené bábovky nezapomínáme. 

 

Polévky jsme v posledních dnech (vcelku nečekaně) trochu vyřadili, protože v 31 stupních na ně nemáme tolik chuť. A když už, tak na lehký vývar s knedlíčky. Na něj nedáme dopustit. 


Kachnička se zelím a knedlíkem je jedno z našich oblíbených jídel. Je to vcelku jednoduché jídlo, které se dělá tak nějak samo.Navíc lehce potřená medem nebo javorovým sirupem - to je lahoda. 

 

Je doba cuket, a tak cuketové špagety se slaninou, pestem a sýrem nemohou chybět. Jsou výborné a příprava zabere jen pár minut.  


Dušená panenka se zeleninou, omáčkou a těstovinami je fajn jídlo z pomalého hrnce, které ráno hodíte do hrnce a později přijdete v podstatě k hotovému obědu. 


Vajíčko se slaninou? No a proč by ne, když je chuť :-) 


Francouzské brambory jsou milovaná klasika, kterou cácorky zbožňují. 


Vepřové dušené s mrkví (přiadla jsem i hrášek a brokolici) a bramborem mám zařazené mezi taková školko - školová jídla a moc ráda jej jednou za čas vařím. Tentokrát jsem jej uvařila dokonce dvakrát. Jednou klasicky s brambory ...


...a po druhé s kroketami. 


Jakou přílohu dáváte nejčastěji k pečenému kuřeti? U nás to bývá rýže.  Tentokrát jsem sáhla po divoké rýži a vůbec to nebylo špatné. 


Sýrová omeletka se šťouchaným bramborem je rychlovka "ze zbytků", když se vám nechce nic moc složitého vymýšlet. 


Stripsy s hranolkami není zrovna výkvět kuchařkého umění, ale cácorky by jej měly nejradši denně, a tak jednou za čas... :-) 


Ryby opravdu moc nemusím a spíš se jim vyhýbám. Jednou za čas ale udělám obalovanou tresku, aby se neřeklo. Se šťouchaným bramborem jsem si i pochutnala. 


Naložená panenka smažená na přírodně, míchaná čerstvá zelenina a domácí bagetka. Mňamka, která je do parného léta ideální. 


Vepřové medailonky s hráškem vařené v pomalém hrnci a k tomu těstoviny. Není nad jednoduchost :-) 


Sem tam se mi ani nechce moc vařit (když třeba cácorky nejsou doma a já jdu raději pracovat na zahradu), a tak namažu rohlík, umíchám rychlý salát a je to... 


Domácí kořenové bagetky jsou naším evergreenem, který peču i několikrát týdně. 



A když nepeču bagetky, tak jednou za čas upeču kváskový podmáslák.... :-) 

 

Obecně mne hodně baví hrát si s kváskovým těstem. A to i na sladko. Zkusila jsem udělat šneky s povidly. No nebyly špatné, ...

 

...ale daleko lepší je koláč s mandlemi. Recept jsem vám sepsala ZDE.

 

Co se sladkého pečení týče, tak jsem po delší době upekla i mini pavlova dortíčky. Jako náplň jsem zvolila vanilkový krém a řeknu vám, že to byla mňamina. 

 

Pudinkáče jsou výbornou svačinou, kterou holky vítají s nadšením. 


Více tedy vítají ty s vanilkovým krémem, ale ani čokoládový krém nebyl špatný. 

 

Kynuté koláče s povidly a žmolenkou mi vžddy připomínají poutě či jarmarky. Peču je moc ráda, protože jsou jednoduché a vždy mají veliký úspěch. 

 

Tarteletkové košíčky kupuji od Marks and Spencer. Naplním je vanilkovým či čokoládovým krémem a rychlá dobrota ke kávě je na světě. 


A protože je léto, tak se to u nás doma všemožnými koláči jen hemží. Mnoho receptů na ně najdete i zde a blogu. 

 

Svačinka v podobě domácí bagetky, velké hromady taveného sýru a borůvek je - uznávám - trochu zvláštní, ale co by člověk pro děti neudělal :-) 


A když jedeme na výlet, tak většinou domácí svačina také nechybí. Jsem ráda, že holky jsou naučené si vždy před výletem balit batůžky a právě svačinky vyžadovat. 


Poslední dobou mne hodně baví péct a zdobit dorty. Mám samozřejmě hodně co vylepšovat, ale mám radost, když dort upeču jako dárek a potěší obdarovaného. Podobně jako tento, o který mne požádal manžel pro svého kolegu. 


 


A protože poslední dny byly opravdu parné, tak jsme tomu i svačinky a různá malá občerstvení přizpůsobili. My dospěláci si dáváme kávičku se zmrzlinou...


A cácorky pak zmrzlinu samotnou či s ovocem. 



Obecně se snažím mít ovoce víceméně pořád na stole a dostupné. Miluji melouny cantaloupe či medové apod. a nově jsem vyzkoušela i opuncii a nebylo to špatné. Naopak. 


A abychom si konečně zas po čase mohli užívat domácí marmeládu, udělala jsem pár skleniček hruškové. Určitě ještě nějaké dodělám, ať máme do zásoby. 


Znáte tibi krystaly? Máme je doma už nějakou dobu a musím říct, že zejména cácorky si limonády z nich hodně oblíbily. Což mne těší, protože jsou nejen dobré ale i zdraví prospěšné. 


A co budete zítra vařit vy? :-) 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig