chcete si upéct "tak trochu jiný koláč"? Já bych pro vás měla jeden tip.
Před nějakou dobou se pečícími skupinami začal šířit "nešvar" v podobě máslového koláče dle blogu Vůně chleba. Nedalo mi to a začetla jsem se do postupu (naleznete jej ZDE), přišlo mi to hrozně jednoduché a tak nějak jsem tušila, že to bude i dobré. A jéje, u nás se po koláči vždy jen zapráší....
A jaký jsem tedy zvolila postup? Nepeču jej z droždí ani ze slánku, ale z pšeničného kvásku. Postup je následující:
Večer před pečením si nachystám rozkvas:
3 lžíce pšeničného kvasu smíchám s hrnem smetany a hrnkem hladké mouky. Zakryji igelitem a nechám na lince pracovat.
Ráno do kvásku přidám:
2 lžíce slunečnicového oleje
1/3 hrnku vlažné vody
3 lžíce cukru
2 hrnky polohrubé mouky - přidávám postupně, dokud těsto není pěkně vláčné a nelepivé
Uhnětené těsto rozdělím na dvě části - pokud chcete dělat do klasické koláčové formy, tak máte těsto na 2 koláče. Těsto uložené v zavřené krabičce vydrží v lednici i pár dní.
Do vymazané formy těsto namačkám prsty, celé zakryji igelitem a nechám na lince cca 2 hodiny pracovat.
Na vykynuté těsto nakrájím 1/3 kostky másla - jemně kostičky zatlačím. Následně celé posypu cca 5 lžícemi cukru. Tip: můžete nakombinovat se skořicovým cukrem - já s ním upekla už dva koláče a oba zmizely rychlostí blesku.
Následně ještě přidejte dvě hrsti sekaných mandlí a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na cca 60 minut - kontrolujte a pokud by začal koláč moc hnědnout, přikryjte jej alobalem, ať se opravdu dobře propeče, ale nespálí.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.