pátek 4. září 2020

Chvilka v kuchyni #35

 Pěkný páteční večer, kuchaříci,

už máte vymyšleno, co uvaříte o víkendu? My si v minulém týdnu užívali dovolenou a výletování, a tak nebyl tolik čas na vaření. Nevadí, pár tipů tu stejně mám :-) 

Snídaně v podobě rýžové kaše přelité javorovým sirupem a sypané semínky (slunečnicové a pistácie)  je naprosto skvělá ňaminka na zahájení dne. 


Díky tomu, že jsme nemuseli ráno většinou chvátat, tak jsme si mohli dopřát i lívancové snídaně. Cácorky si v poslední době oblíbily mega lívance, co vypadají jak z amerických pohádek či filmů (ani přesně nevím, kde je viděly, ale myslím, že v kuchařce kačera Donalda :-) ), a tak když lívance vařím, dělám právě ty. Ono to i rychleji při smažení odbývá... :-) 

 

Rychlá polévka zó nbujóu, zeleniny, těstovin a knedlíčků dokáže "vytrhnout trn z paty", když opravdu chvátáte. Nesahám po ní tak úplě často - mám raději tažené vývary, ale jednou za čas ... 


Pečené kuře a rýže. Oblíbenec, co chtějí holky i tento víkend :-) vždy se snažím i trochu měnit koření či přidat trochu medu nebo sirupu, abych docílila změny. Má to úspěch. 


Miluji grilování. Nejčastěji, co se masa týče, sahám po krkovici, kterou krájím na tenké plátky a nechám pár hodin (či přes noc) naloženou ve směsi koření, hořčice, sirupu.  


Poté stačí už jen hodit na pár minut na gril, přidat i třeba několik plátků cukety a užívat si fajn jídla. 


Manžel peče výborné bramboráky a cukeťáky, a tak jsem ráda, pokud se do nich dá. Tentokrát, protože je cuketová sezóna, udělal skvělé cukeťáky. Doporučuji vyzkoušet! 


Co nesmělo chybět? Ano, francouzské brambory. K nim asi není moc co dodávat... :-) 


O víkendu jsme slavili svátek, a tak nesměl chybět dortík. Požadavek byl "Ledové království a růžová". Zvolila jsem čokoládový korpus, vanilkový mascarpone krém, malinový rozvar a na ozdobu žravý papír a fíky. Myslím, že měl úspěch. 

 

A protože mi korpus trochu vyběhl do výšky, použila jsem odřezané kousky, zbytek krému a trochu domácí hruškové marmelády na připravení skleničkových svačinek. 

 

Ne, to není spálený máslový koláč, to jsem na něj dala až moc skořice a ta chytla trochu tmavší barvu. Nikam na chuti mu to neubralo, naopak. 
Mám opravdu radost, pokud objevím nějaký takto jednoduchý recept, který chutná.


Ke kváskovému koláči jsem přidala i podmáslový chléb. Tentokrát opravdu veliký podle lehce nového - upraveného receptu. Ještě párkrát jej upeču a pak se s vámi o recept podělím. 


První pokus ale nedopadl špatně. Naopak.... 


... namazaný drožďovou pomazánkou byl výbornou večeří. 


A protože nám hrušková marmeláda záhadně rychle ubývá, udělala jsem další tři skleničky do zásoby. Tentokrát jsem hrušku doplnila ještě pár kousky fíků. Výsledek je také výborný. 


Dobrou s kobrou! :-) 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig