Dobré ráno,
je pátek a říkám si, že pár tipů z kuchyně by nemuselo být k zahození. Zejména, když některým z nás se ten prodloužený víkend natáhl nejen o pondělí, ale i o dnešek díky ředitelskému volnu ve škole..
Snídaně je základ, a i když já osobně ji občas šidím, tak své blízké se snažím opravdu jim něco dobrého jim po ránu naservírovat. A mezi nejvíce oblíbená jídla patří lívance, takže ty nesmí alespoň o víkendech chybět.
Nejčastější snídaně je u nás bábovka - ta čokoládová je nej. Peču ji většinou ob den a ne, nedávám vám sem fotografii jedné a té stejné, ale byly to bábovky dvě ... :-)
Ve dny, kdy pracuji z domova, si chystám snídaně - svačiny z jogurtu, ovoce a semínek. Občas také přidám třeba kousek upečeného koláče či nadrobenou bábovku. Prostě takový mišmaš, kterým nastartuji pracovní den.
Taková výborná svačinka je také z quinoy. Návod, jak ji připravuji, najdete např. ZDE.
Polévky jsme teď trošičku upozadnili, ale pořádný vývar (v tomto případě z hovězího) s těstovinami a knedlíčky. Vařím ji v pomalém hrnci a v opravdu velkém množství, a tak většinou máme rovnou na dva dny.
A když už jsme u toho pomalého hrnce, tak rajská z něj je naprosto výborná. Cácorkám jsme koupila těstoviny s motivem Tlapkové Patroly a talíře byly prázné do pár minut :-)
Pečené kuřecí kousky na bylinkách a k tomu rýže. Mňamka, která u nás nesmí chybět.
Kužecí stripsy, hranolky a hromada zeleniny. Cácorky - jako většina dětí - má smažená jidla docela ráda, a tak když už, tak jim je doplňuji zeleninou, kterou mají naštětí také moc rády.
Vepřové nudličky s tika omáčkou a jasmínovou rýží - to bylo příjemné víkendové zpestření od našich klasických jídel.
Začíná podzim a období virózek či kašlíků, a tak doplňujeme vitamíny, jak se dá - ovocem i zeleninou.... :-)
Můj tatínek měl narozeniny, a tak bylo jasné, že jedním z dárků bude domácí dort. Zvolila jsem čokoládový korpus, dovnitř rozvar z borůvek, malin a ostružin. Krém jsem dělala čokoládovo - vanilkový z mascarpone.
Kynutý koláč s tvarohem měl úspěch, ale protože ne celá rodina má ráda (h)rozinky, musela jsem trochu zaimprovizovat :-)
Máslový koláč z kvásku s mandlemi jsem tentokrát osladila vanilkovým cukrem. Také to nebylo špatné, ale skořice je prostě skořice.
Domácí kořenové bagetky jsou u nás doma hodně oblíbené a peču je1-2 x týdně, protože i na svačinky do školy je mají cácorky rády. Do zákkladního těsta dávám často různá semínka - slunečnicové, sezamové či lněné.
Svačinková inspirace:
Krásný den!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.