sobota 16. října 2021

Turid Rugaas: Konejšivé signály

Pěkný sobotní večer,

pokud se řadíte mezi pejskaře a ještě jste nečetli tuto knihu, tak doporučuji trochu zpozornět.... :-) 

Ano, je mi jasné, že je tato kniha vcelku "profláklá", ale říkám si ve finále, jak moc. Já se kolem psů pohybuji v podstatě celý život. Vždy jsme nějakého měli a zároveň jsem od mala pročítala různé knížky, které se psům věnovaly. Nejenom jednotlivým plemenům, ale i péči a výchově. A upřímně? přístupy se dost mění a každý "novo-pejskař" by si měl dle mne načíst co nejvíce a zaměřit se na určité věci podle toho, jakého psa si zrovna vybral. 


Není to jen o výcviku, je to o výchově... a dle mne výchova se nerovná výcvik. Je to celkový koncept toho, jak se ke psu chováte. Ano, jsou základní věci - povely - co by měl každý pejsek znát a ovládat, ale jde o přístup. Jinak je třeba "fungovat" s ovčákem, s jorkšírem a bulíkem. A díky tomu, že právě bulteriéra máme doma (a je to můj první bulík, kdy vždy jsme měli plemena vcelku dobře "vychovatelná"), jsem právě začala hodně rozlišovat výchovu a výcvik - o tom ale někdy příště. A také mi k poznání dopomohla tato kniha Konejšivé signály, o které jsem se dozvěděla v bull skupinách. 

Pročetla jsem ji již několikrát a určitě doporučuji všem - je svým způsobem jednoduchá a čtivá. A přesto se dozvíte hodně. Psi totiž "mluví" a jejich řeč se díky této knize naučíte rozpoznávat. Ne, nejedná se o psychologické řeči, kteří by mohli někteří "dlouholetí pejskaři" odsoudit, dostanete soubor ukázkových příkladů toho, co pes dělá a co vám tím chce říct. Zároveň i návod na to, jak s takovými situacemi nejlépe pracovat. 

Znáte tuto knihu nebo byste doporučili nějakou vyloženě "nutně - pejskařskou"? 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig