Hezký večer, kuchaříci,
ve vánočním období mi přišlo docela dost dotazů na recept na trdelníky, které se u nás doma zabydlely. Proto jsem se rozhodla, že se o něj podělím ... :-)
V zásadě používám stejné těsto, které můžete použít i na vánočku či pletýnky. Nachystejte si:
1 kostku droždí
1 hrnek mléka
1/5 hrnku cukru
2,5 hrnku hladké mouky
1/5 hrnku rozpuštěného másla
1 vajíčko
Na pomazání pak nachystejte vajíčko a skořicový cukr.
Z droždí, půlky mléka, cukru a trochy mouky vypracujte kvásek, který nechte na lince cca 20 minut pracovat.
Poté přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké nelepivé těsto (mouku přidávejte postupně), které nechte cca 1,5 hodiny kynout.
Po vykynutí rozdělte těsto na stejné díky, ze kterých uválejte dlouhé "hady". Ty lehce "zplácněte" a namotejte na formu pro tvorbu trdelníků. Tu doporučuji trochu otřít kokosovým olejem, aby šel trdelník po upečení lépe dolu.
Namotané trdelníky potřete vajíčkem a posypte skořicovým cukrem.
Pečte cca 25 minut a nezapomínejte otáčet, aby se trdelník upekl ze všech stran.
TIP: Pokud nemáte formu na trdelník, tak můžete použít skleničky omotané alobalem. Loni jsem takto pekla několikrát a vždy vyšly pěkně.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.