středa 5. ledna 2022

Trdelník

 Hezký večer, kuchaříci,

ve vánočním období mi přišlo docela dost dotazů na recept na trdelníky, které se u nás doma zabydlely. Proto jsem se rozhodla, že se o něj podělím ... :-) 

V zásadě používám stejné těsto, které můžete použít i na vánočku či pletýnky. Nachystejte si:

1 kostku droždí

1 hrnek mléka

1/5 hrnku cukru

2,5 hrnku hladké mouky

1/5 hrnku rozpuštěného másla

1 vajíčko


Na pomazání pak nachystejte vajíčko a skořicový cukr.

Z droždí, půlky mléka, cukru a trochy mouky vypracujte kvásek, který nechte na lince cca 20 minut pracovat. 

Poté přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké nelepivé těsto (mouku přidávejte postupně), které nechte cca 1,5 hodiny kynout.

Po vykynutí rozdělte těsto na stejné díky, ze kterých uválejte dlouhé "hady". Ty lehce "zplácněte" a namotejte na formu pro tvorbu trdelníků. Tu doporučuji trochu otřít kokosovým olejem, aby šel trdelník po upečení lépe dolu.  

Namotané trdelníky potřete vajíčkem a posypte skořicovým cukrem. 

Pečte cca 25 minut a nezapomínejte otáčet, aby se trdelník upekl ze všech stran. 


TIP: Pokud nemáte formu na trdelník, tak můžete použít skleničky omotané alobalem. Loni jsem takto pekla několikrát a vždy vyšly pěkně. 

Dobrou chuť!

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig