středa 5. ledna 2022

Trdelník

 Hezký večer, kuchaříci,

ve vánočním období mi přišlo docela dost dotazů na recept na trdelníky, které se u nás doma zabydlely. Proto jsem se rozhodla, že se o něj podělím ... :-) 

V zásadě používám stejné těsto, které můžete použít i na vánočku či pletýnky. Nachystejte si:

1 kostku droždí

1 hrnek mléka

1/5 hrnku cukru

2,5 hrnku hladké mouky

1/5 hrnku rozpuštěného másla

1 vajíčko


Na pomazání pak nachystejte vajíčko a skořicový cukr.

Z droždí, půlky mléka, cukru a trochy mouky vypracujte kvásek, který nechte na lince cca 20 minut pracovat. 

Poté přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké nelepivé těsto (mouku přidávejte postupně), které nechte cca 1,5 hodiny kynout.

Po vykynutí rozdělte těsto na stejné díky, ze kterých uválejte dlouhé "hady". Ty lehce "zplácněte" a namotejte na formu pro tvorbu trdelníků. Tu doporučuji trochu otřít kokosovým olejem, aby šel trdelník po upečení lépe dolu.  

Namotané trdelníky potřete vajíčkem a posypte skořicovým cukrem. 

Pečte cca 25 minut a nezapomínejte otáčet, aby se trdelník upekl ze všech stran. 


TIP: Pokud nemáte formu na trdelník, tak můžete použít skleničky omotané alobalem. Loni jsem takto pekla několikrát a vždy vyšly pěkně. 

Dobrou chuť!

SHARE:

1 komentář

  1. Hezké páteční odpoledne! Jak vám mohu pomoci? Pokud máte na mysli skořicák, možná se zajímáte o recept, tipy na přípravu, nebo byste chtěl sdílet nějaké vzpomínky spojené s tímto lahodným pečivem. Co byste rád probral?

    TVAROHÁČ

    Tvaroháč je lahodné pečivo, které je oblíbené pro svou chutnou a lahodnou chuť. Tvaroháč se obvykle vyrábí z tvarohu, těsta a dalších ingrediencí podle receptu. Pokud máte zájem o recept na tvaroháč, rád vám ho poskytnu. Stačí mi říct, zda máte nějaké preference týkající se přídavků nebo konkrétního způsobu přípravy. Jaký druh tvaroháče by vás zajímal?

    RECYGATĚ
    Hezký den tvořivci,

    Hezký den! Tvořivci, jak se máte? Pokud máte na mysli recyklaci nebo nějaké tvořivé projekty spojené s recyklací, rád bych slyšel vaše nápady nebo otázky. Recyklace je skvělý způsob, jak využít staré materiály a přetvořit je na něco nového a užitečného. Co konkrétně vás zajímá?

    RECYGATĚ

    Omlouvám se, ale zdá se, že jsem nepochopil, co máte na mysli výrazem "recygatě". Můžete prosím objasnit, co tím myslíte? Může to být slovo, které mi uniklo, nebo nějaký specifický kontext, který byste chtěl sdílet? Rád bych se zapojil do konverzace!

    ŽELVÍK

    "Želvík" je český výraz, který se používá pro označení malého automobilu nebo vozítka, obvykle s nízkým výkonem, který je často spojován s jednoduchostí a spolehlivostí. Tento výraz může evokovat obrazy starších typů vozidel nebo vozů s nižším výkonem, které jsou často oblíbené pro svou nenáročnost a praktičnost.

    Pokud máte konkrétní dotaz nebo téma, které byste chtěl prozkoumat v souvislosti s "želvíkem" nebo automobily obecně, neváhejte se zeptat! Rád vám pomohu s informacemi nebo odpověďmi na vaše otázky.

    KOKOSOVKY

    "Kokosovky" jsou lahodné cukroví, které se v české kuchyni často připravuje. Tyto dezerty jsou oblíbené pro svou kokosovou chuť a křupavou texturu. Bývají obvykle tvarovány do malých koulíčků nebo podlouhlých tvarů a mohou být obalené v kokosové strouhance nebo posypané cukrem.

    Recept na kokosovky může být různý, ale základní ingredience zahrnují kokos, cukr, vejce a máslo. Někdy se do těsta přidává také mouka nebo strouhaná citrónová kůra pro další chuťový zážitek.

    Pokud máte chuť na kokosovky nebo byste chtěl recept na jejich přípravu, rád vám pomůžu s receptem nebo dalšími informacemi týkajícími se těchto lahodných cukroví. Jste-li připraveni, podělte se o své zážitky nebo otázky ohledně kokosovek!

    TRDELNÍK

    "Trdelník" je tradiční druh pečiva nebo sladkosti, který je populární v různých zemích střední Evropy, včetně České republiky a Slovenska. Jedná se o válcovitý pečivo vyrobené z těsta, které je obvykle obalené v cukru, skořici a mletých vlašských oříšcích nebo mandlích.

    Trdelníky se obvykle pečou na speciálních dřevěných válcích nebo trdelských konstrukcích přímo nad ohněm. Těsto se obaluje kolem válečků a rovnoměrně se peče, dokud není krásně zlatavé a křupavé.

    Tato pochoutka je často podávána ještě teplá, plněná různými náplněmi, jako je třeba ořechová nebo tvarohová směs. Trdelník je oblíbeným dezertem na trzích, festivalech a v různých tradičních pekárnách.

    Pokud máte rádi trdelníky nebo byste chtěli recept na jejich přípravu, rád vám pomohu s receptem nebo dalšími informacemi o této lahodné středoevropské pochoutce. Dejte mi vědět, pokud máte nějaké konkrétní otázky nebo zkušenosti s trdelníky!

    TRDELNÍK

    Trdelník je tradiční pochoutka z oblasti střední Evropy, která je oblíbená pro svou sladkou chuť a křupavou texturu. Toto tradiční pečivo se obvykle připravuje z těsta, které se obaluje kolem válců a peče se nad otevřeným ohněm nebo v peci.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig