pondělí 23. ledna 2023

DIY: Pletený svetr ze 4 obdélníků

 Hezký večer, pletařky,

pokud jste na tom s pletením podobně jako já - umíte hladce a jen do tvaru čtverce či obdélníků, tak mám tip, jak můžete i tak svým princeznám uplést svetr. 


Na tento svetřík je potřeba si uplést čtyři obdélníky, které následně sešijete právě do tvaru svetru. Není to vůbec těžké.

Já pletla na velikost cca 146, kdy holky mají rády delší rukávy (ty jsou kvůli tomu ohrnovací) a delší přes záda. "Střih" je tak lehce asymetrický, protože zadní díl je o kus delší. 

Pletla jsem (celou dobu "hladce") ze středně silné příze Vlna Hep Nepál Ombre. 


Tak jdeme na zmíněné čtverce. 

Zadní díl: Nahodila jsem 63 ok a pletla 155 řad

Přední díl: Nahodila jsem 63 ok a pletla 130 řad

Rukávy: Nahodila jsem 42 ok a pletla 140 řad. Tento obdélník je třeba uháčkovat dvakrát. 


První si sešijte přední a zadní část a to tak, že od krajů sešijete vždy 15 ok. Vznikne vám tak uprostřed dostatečný prostor na průkrčník. 


Následně přidejte obdélníky na rukávy tak, jak vidíte na fotografii - střed rukávu přiložte na to místo, kde jste sešívali přední a zadní část. 
Přišijte, přeložte v polovině - opět vám střed určuje to, kde se nachází průkrčník, a sešijte. Sešití je jednoduché a začínáte od rukávu, podél těla až zakončíte u spodního okraje. 


Takto byste již měli svetřík hotový. 

Já se ještě rozhodla obháčkovat průkrčník jednou řadou ala "stretch" (tj. uháčkujete řadu dlouhých sloupků a následně další řadu dlouhých sloupků podebírejte jednou shoda a podruhé zespoda). Stejně tak jsem obháčkovala spodní lem  - tentokrát 4 řadami. 

 

Zkusíte tento svetr také? Myslím, že i v dospělé variantě by byl moc pěkný. Navíc se mi hodně líbí Ombré efekt, který příze má. 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig