čtvrtek 16. února 2017

Tvoření s dětmi: Play - Doh naše nová zábava

Hezký večer rodičové,

Včera jsem  po dlouhé době nevěřila vlastním očím - holky si hrály skoro celý den s novou tvořivou hračkou - modelínou Play Doh.

Je mi jasné, že tato modelína je již naprosto "profláklou" věcí, ale pokud ji neznáte, tak račte na malou ukázku....

Asi týden zpět jsem v Rossmannu koupila základní mini sadu této modelíny - čtyři barevné kelímky a pár vykrajovátek.  Holky byly nadšené, navíc hlásily, jak mají toto i ve školce. Když jsem viděla, jak je to baví, nelenila jsem a začala googlit. Ani jsem netušila, kolik různých sad a variant existuje - přiznám se, že jsem dříve upoutávky na tuto hmotu okamžitě přepínala, abych si nemusela pak po zbytek dne pozpěvovat "pleeej dou dou dou..." přiskřípnutým hláskem (určitě znáte nebo jste někdy slyšeli...). 


Hned zkraje týdne jsem vyrazila do Pompa a dvě sady koupila - nemohla jsem se rozhodnout kterou a doufala jsem, že využití se najde. Zvolila jsem kadeřnický salon a cukrárnu. 


Radost neskutečná, jinak to popsat snad ani nejde. Holky zasedly v půl osmé ráno ke stolečku a k jakékoli jiné činnosti jsem je musela vícemémě nutit. Nepřeháním. Modelína "frčela" celý den.... :-) 




A mé zhodnocení z pohledu rodiče?

Pominuli to, že jsem měla vlastně tím pádem vcelku celý den "pro sebe" (samozřejmě berte lehce s rezervou), tak se mi tato hmota také hodně zamlouvá. Rovnou říkám, že jsem veliký fanda klasické modelíny již od dětství - ta možnost patlat, matlat, tvořit....ve spojení s barvami je naprosto úžasná. 


Ovšem srovnám - li tyto dvě hmoty, tak Play-Doh budu lehce nadržovat - a rozhodně ne z dovodu, že je to něco modernějšího. Play - Doh je řekněme jemnější, takže s ní dětské prstíky ihned od počátku mohu bez problému pracovat (znáte to, modelínu musíte nejdříve pořádně promačkat, aby byla měkčí a šlo z ní tvořit, to tady odpadá). Hmota není tak mastná, a tak jde dobře omýt nejen z rukou, ale i z nábytku (a netvrďte mi, že Vaše ratolest nezkouší nalepit modelínu na skříňku či dveře :-) ).  

Pozn. Zda tvoří fleky na zdi, jako klasická modelína, jsem ale raději nezkoušela...


Samozřejmě se i ale nějaké mínus najde. Za mne je to možná paradoxně spojeno s tím, že hmotna není právě  až tak mastná, a tedy docela rychle usychá, pokud dobře nezavřete víčko či necháte dlouho na vzduchu.  Je tedy potřeba na to myslet.

Na druhou stranu se vám zapomenutý kousek na podlaze nenalepí na ponožku - jednoduše jej vysajete či smetete.



Co si budeme povídat - hodně dělají samozřejmě právě ty dopňky, díky kterým je s hmotou zábava. Nebudu najivní a tvrdit, že koupíte - li tři čtyři různobarevné kelímky, tak o dětech v nejbližších hodinách neuslyšíte. To rozhodně ne! 

Z mého pohledu se ale investice (cca 500,- za jednu sadu, která obsahuje vždy pár kelímků + dané plastové vybavení) vyplatila a rozhodně ji nelituji. Naopak bych ráda časem ještě něco pořídila a naši tvořivou sbírku rozšířila. 


Co vy a Play - Doh či klasická modelína? Jaký máte názor?
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig