neděle 26. března 2017

Pár dní s kompaktním Panasonic Lumix DMC-LX15

Pěkný nedělní večer,

asi dva týdny jsem teď měla na zapůjčení od Panasonicu jednoho kompaktíka, a i když jsem si říkala, že asi vyloženě článek psát nebudu, nakonec mi to nedalo...

Rovnou na úvod vás upozorňuji, že se nebude jednat o klasickou technickou recenzi. Na to jsou jiní a rozhodně specializovaní blogeři a já jim určitě nechci a nebudu "sahat na práci". Na to prostě nemám :-)

Ale když už jsem jej měla doma, tak by mi přišlo škoda, abych jej trochu více nevyzkoušela a neporovnala s fotoaparátem v telefonu a zároveň se zrcadlovkou.


A jak jsem k němu vlastně přišla? Byla jsem oslovena, zda bych v rámci jedné food - blogerské soutěže nezkusila vyfotografovat pár fotografií z mé kuchyně právě tímto přístrojem. No nebyla bych to já, abych nesouhlasila.


Techniku mám ráda obecně - byť tedy paradoxně co se fotoaparátů týče, tak si víceméně vystačím se základními nastaveními a možnostmi si s fotografiemi trochu pohrát. Rozostřit či zaostřit to, co je zrovna potřeba...
Před pár lety jsem si splnila sen a pořídila si zrcadlovku (Nikon D5100) a musím říct, že jsem fotila vše možné i nemožné - se základním objektivem a bez nějakého většího studování, jak by se mělo či nemělo fotografovat. Prostě mě to bavilo a baví.  Časem jsem ještě dostala další objektiv a fotografování detailů dostalo zase další rozměr.


Když jsem se časem dostala k mobilnímu telefonu s velice dobrým fotoaparátem, zrcadlovka šla trochu stranou. Ne že by ty fotografie byly kvalitativně stejné, ale zas když se naskytla možnost, že nemusíte s sebou všude tahat vcelku těžké zařízení, a přesto jsou fotografie kvalitní... no je vám to asi jasné. I mnoho fotografií zde na blogu bylo pořízeno právě mobilním telefonem.


Jenže mne baví na sobě pracovat a s tím souvisí i určitá míra puntíčkářství. Jak jsem byla zpočátku mobilem nadšená, vystřídalo chtění "něčeho" více. Opět jsem se vrátila k zracdlovce a opět jsem jí bezmezně propadla.


Přiznám se, že jsem zastánce toho, že pokud chcete fotografovat běžné rodinné fotografie, zážitky z výletů apod. a nejste "nároční", pak je výborné využití fotoaparátu v mobilním telefonu. Pokud chcete fotografie kvalitnější, pak je jasnou volbou zrcadlovka, kterou můžete obměňovat pomocí různých typů objektivů.  Rozhodně nejsem fanda klasických kompaktů - opravdu věřím, že víceméně stejných kvalit dosahují právě mobily.


Proto když jsem dostala možnost zkusit fotoparát velikostí kompaktu, ale vlastnostmi plus mínus zrcadlovky, nedalo se odmítnout.

Jak jsem psala v úvodu, tak se z mé strany nejedná rozhodně o technickou recenzi. Bližší specifikaci naleznete ZDE nebo ZDE.


Panasonic Lumix DMC - LX15 je opravdu velice lehký a vcelku malý fotoaparát.
Má veliký dotykový displej, který můžete "vyklopit" nahoru, a tak bez větších obtíží fotit selfie či natáčet videa.  Co považuji za mínus je ale to, že displej neotočíte zcela tak, aby se nepoškrábal při nošení, to je trochu škoda.
Naopak jako plus se mi líbí možnost napojit se na wifi. Taktéž fotografie jsou velice kvalitní - včetně těch pořízených za umělého světla, ve velikém rozlišení. Mám ráda fotografie, kdy když chci fotit nějaký detail, tak okolí je tak akorát (a nerušivě) rozmazáno. To tento "mazlík" umí dobře. Ano, chtělo by si to ještě pořádně vyhrát a profi fotografové by určitě měli další různé plusy či mínusy, ale mne toto příjde jako moc fajn pomocník, když nemáte (a nechcete si pořizovat) zrcadlovku, ale zároveň chcete svým fotkám dodat trochu profi nádechu.

Ovšem pokud bych se rozhodovala - vzhledem k ceně, zda tohoto kompakta nebo klasickou zrcadlovku, stále bych se asi klonila k zrcadlovce. U ní prostě vidím stále určité plusy např. právě v možnosti výměny objektivů.
Na druhou stranu, nebudu vám lhát, zítra jej budu vracet s trochu těžším srdcem, protože jako parťák na cesty je super.


A jak tedy vlastně fotí? Mimochodem tyto fotografie můžete porovnat právě s těmi pořízenými Nikonem D5100, kterým jsem fotografovala Lumixe  :-) 

Venkovní focení za plného slunce: 


V interiéru:


Za umělého světla:



Čím nejraději fotíte vy a jaký je váš vysněný fotoaparát?

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig