pátek 3. dubna 2020

Chvilka v kuchyni #13

Hezký páteční večer,

co chystáte na víkend, co se vaření týče? U nás si cácorky vyžádaly řízečky a opečené buřtíčky. No ale to není vše a asi se i něčím inspiruji z týdne minulého. Chcete také?

Snídaně jsme měli většinou bábovkové, ale přiznám se, že jsem měla tentokrát smůlu a ani jednou se mi nepovedla bábovka pěkně vyklepnout z formy. Nebudu lhát, dost jsem se díky tomu navztekala a foťák byl to poslední, po čem jsem sahala... :-)

No ale některé dny došla báovka nová nebyla, a tak jsme si dali rýžovou kaši s brusinkovým sirupem a Grankem...


...či lívance s marmeládou, šlehačkou a banány. Mňamka! 


Každý den vařím většinou dvakrát - klasika na oběd a večeři. U oběda míváme víceméně vždy polévku. V minulém týdnu to bylo hodně o vývarech a dvakrát jsem udělal i polévku z červené čočky - zkuste přihodit i baby karotku, je to moc dobré.

 

 

"Druhá jídla obědová" se snažím kvůli práci vařit buď den předem, ale daleko častěji sahám spíše po pomalém hrnci, kdy do něj vše potřebné ráno naházím, zároveň hned ráno uvařím i přílohu a oběd mám pak nachystaný vlastně v "cukuletu".

Z pomalého hrnce jsou výborná jídla jako dušené vepřové s mrví...


...mleté maso s hráškem a trochou zahuštěného vývaru... 


...rajská. A ta tedy byla! Nejdříve jsem si dala na pár hodin vařit hovězí, udělala opravdu silný vývar, poté přidala dvě balení loupaných rajčat, strouhaný perník a koření na rajskou od Antonína. Lehce zahustila jíškou a ještě chvíli vařila. Pokud máte rádi tuto omáčku a máte doma pomalý hrnec, tak určitě neváhejte vyzkoušet. 


Koupili jsme výborné pesto (ani nevím, kde a značku), ale na těstoviny s osmaženým mletým masem to byl výborný dochucovací doplněk. 


Cácorky si oblíbily vepřivé na kari s kokosovým mlékem a rýží, a tak u nás nesmí na jídelníčku chybět. Trochu přemýšlím, že jej uvařím i tento víkend :-) 


Pečená žebírka jsou výborná (a na obírání pracná :-) ) večeře. Kupuji ta vyuzená, přeliju je trochou javorového sirupu či chilli omáčky a ještě propeču. Mňamka! 


Domácí pizza nesmí chybět. Dělám vždy více bochánků těsta a mám tak pořešené večeře. 


Nadešla doba špekáčková. Počasí minulou sobotu vyšlo krásně , a tak jsme vytáhli ohniště  a nadšeně si užívali. 


Jsou dny, kdy si dáváme i sladké večeře. Velmi oblíbenou variantou jsou jahodovo - tvarohové knedlíky. Vždy si je nazdobíme šlehačkou a ještě i čerstvými jahodami. 


Jsou dny, kdy si chceme dát ke kávě něco jiného než bábovku, a to sahám hodně po receptech s krémem. Velmi dobré a vcelku rychlé jsou větrníčky z odpalovaného těsta. 

 

Na náplň používam kupovanou od Dr. Oetkera,kterou jen našleháte s mlékem. Chuťově je  moc dobrá a hotová raz dva.


Také dětem chystáte ovocně zeleninové talíře? U nás jsou většinou k dispozici v průběhu dne, aby holky doplňovaly vitamíny :-)


Domácí pečivo je pro mne v podstatě automatické, ať už housky či bagetky z klasického droždí,  ...

 

...kdy si pak děláme šunka - sýr svačinky, ...


... tak jsem i po delší době udělala klasický velký podmáslák. Zadělala jsem jej večer, bez nějakého následného přeskládávání jsem ho nechala kynout v lednici přes noc.  Naběhl krásně. 

 

Druhý den jsem jej nechala ještě cca 20 minut na lince a pak hurá do troubě. Chuťově se moc povedl a o půlku jsem se samozřejmě i rozdělila s rodiči. Nejlepší je totiž čerstvý :-)

 

Na další týden jsem si ještě v neděli nachystala bochánky pizza těsta. Ty jsou fajn, že vydrží v lednici i 5-6 dní a jsou stále dobré. Navíc je lze použít i na upečení rychlého "mini chleba", když nemáte pečivo. 


Ke svačinám je pak i výborný tapiokový puding. Ten dělám opět ve větším množství, ať máme i na další dny. Opět vydrží v lednici cca 4 - 5 dní, ale spíše jej dříve sníte :-) 


TIP: pokud máte rádi pomazánky (a zejména třeba vajíčkovou), tak zkuste zakoupit lahůdkové droždí a vždy do pomazánky lžičku dvě dát. Chuť to krásně posune a zvýrazní. 


Já si navíc i po dlouhé době váhání pořídila mladý ječmen. Má prý dobrý vliv na imunitu, tak uvidíme :-) 


Tak vzhůru do dalších kuchyňských dobrodružství a pro dnešek dobrou s kobrou! 
SHARE:

2 komentáře

  1. Odpovědi
    1. Také je mám moc ráda. Jen je kolikrát pracnější je obrat a masa z toho tolik není. No nevadí, i tak si je neodpustím :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig