středa 3. února 2021

Chvilka v kuchyni #5

 Hezký večer, kuchaříci,

v minulém týdnu jsem se snažila v  kuchyni trochu zahýbat stereotypem a vymýšlela nové variace. A nejen já, zapojila se celá rodina. Chcete se inspirovat? 


Mug cake, neboli hrníčkový dortík, jsem tentokrát dělala s rozmělněným banánem a trochou proteinu. Dozdobila jsem javorovým sirupem a borůvkami. Výborné!


Toustový chléb namočený ve vajíčku a vložený do toustovače? Určitě vyzkoušejte. Přišel s tím manžel a není to vůbec špatné, naopak. 


Nedělní "tak trochu anglická" snídaně měla velký úspěch a určitě ji zase zopakujeme. 


Stejně tak si ráda dopřávám jogurt (bílý či ochucený) s mussli a ovocem. 


Vývar s knedlíčky u nás nesmí chybět. Alespoň 2-3x za týden. Ano, tento zvyk jsem nám ponechala :-) 


Omeleta se slaninou, hráškem a chedarem a k tomu pár amerických brambor. To je něco, co mám opravdu hodně ráda a je to pro mne zároveň ideální oběd, když děti nejsou doma. 


Kuřecí paličky pečené na bylinkách a k tomu jasmínová rýže přelitá trochou výpeku. Kuře peču v uzavřeném skleněném pekáčku a nepoužívám na něj vůbec olej, maximálně (pokud chci více výpeku) jej podliji trochou vody. 



Ke zbylé rýži jsem přidala zeleninu, šunku a koření a chuťově výborné. Přitom jednoduché a ještě zpracujete zbytky :-) 


Obalená treska pečená v troubě, opečené baby brambory a brokolice. Jednoduché a moc dobré. 


Miluji mungo klíčky a posledně jsem si jich vypěstovala opravdu hodně, a tak jsem k nim přidala další zeleninu, osmažené vepřové a trochu nudlí. Výborné!


Topinka se ztraceným vejcem a posypaná sýrem. Výborná rychlá večeře či svačina. K tomu samozřejmě trocha zeleniny na doplnění. 


Zobací večeře u nás "jedou" a stejně tak víkendové svačiny. Snažím se na stůl nabídnout slané i sladké a vždy vše rychle zmizí. 

 

Oživila jsem po čase kvásek a upekla podmáslový chlebík. Zmizel vcelku rychle :-) 

 

Stejně tak rychle zmizel špaldový toustový chléb, který jsem pekla cácorkám na svačinu a krom toho z něj byly již zmíněné výborné tousty ve vajíčku. 


Cácorky mají štrůdlové období, a tak každá udělala jeden - s rozinkami a mandlemi. Inu pro každého něco. A zcela upřímně, umí jej lépe, jak já :-) 

 



Nechyběla ani bábovka, ale tentokrát jsem nakombinovala s rýžovou moukou v poměru 50:50. Moc dobrá a krásně jemná. Rozhodně doporučuji vyzkoušet. 


Synovec slavil narozeniny, a tak jsem se rozhodla vymyslet mu "tak trochu jiný" dort. Měla jsem jasně rozmyšlený špenátový korpus a přemýšlela jsem, čím ozdobit. Nápad mi vnukla kamarádka, která nádherně zdobila svůj dort pomocí karamelu. 


Nachystala jsem si tedy karamelové mističky, do kterých přislo ovoce, a ze zbytku karamelu udělala "střepy". S výsledkem jsem byla moc spokojená a věřím, že i udělal radost. 

 


Odpolední svačinku si cácorky dávají už většinou doma a mají moc rády chia puding. Nejraději ten z dračího ovoce, ale nepohrdnou ani banánovým. 

 

A když nemáme chia puding, tak máme klasický puding s piškotami a ovocným rozvarem. Výborný návrat do dětství. 

  


Svačinkové inspirace:

 

 

Dobrou chuť! 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig