pátek 2. července 2021

Chvilka v kuchyni #25 + 26

 Dobré ráno,

pokud sháníte před prodlouženým víkendem nějaké tipy na "ňaminky", tak jste tu dnes správně...


Se snídaněmi se snažím většinou vyhrát a nejčastěji u nás vítězí buď ovesná kaše (dost často smíchaná / přelitá jogurtem). 

 

Zároveň ale přes týden, když mají cácorky školy, se dost často uchyluji k pečení. A když mám štěstí (rozumějte, nesníme to hned), tak mám tak nachystanou snídani a svačinu i třeba na dva dny. 


O víkendu (nebo občas i na sladkou večeři) pak nemám problém chvíli postát u plotny a usmažit pár lívanců. Tyto jsou z kefíru z tibetské houby. Opravdu výborné! 



A jelikož je doba, kdy nám na zahradě už všemožně dozrávají maliny, třešně apod., tak svůj prostor dostávají i různé koláče. 


Vzhledem k počasí jsou teď polévky u nás trochu v útlumu, ale takový vývar si sem tam neodpustíme :-) 


Hodně času trávím na home officu, a tak to obědové vaření je velice rychlé, nenáročné, ale zase se nechci úplně šidit. Často tedy sahám po vajíčkách, ze kterých pak tvořím různé omelety, ...


...míchám je klasicky či s balkánským sýrem...


...nebo v nich obaluji bagetky. 


Teplé večery vybízí ke grilování, které máme opravdu rádi. Trocha sýra, nějaké ty klobásky, zelenina a domácí bagetka... jednoduchá a dobrá kombinace. 


Dušené kuřecí kousky se zeleninou nám nejvíce chutnají s rýží. Obecně musím říct, že od té doby, co mám rýžovar (něco přes rok, možná i déle), rýži chystáme tak dvakrát až třikrát do týdne. 


Dušená panenka s hráškem je pak výborná nejen s rýží, ale i s těstovinami. Vařím většinou větší množství, takže mám pak i třeba kromě večeře i druhý den oběd. 

 

Saláty milujeme - nakrájím a hodím do misky vše možnou zeleninu, co mám doma, zakápnu olivovým olejem, přidám sýr a dost často také opečené maso či kuřecí stripsy. Večeře je to pak ideální. 


 

Co s masem, pokud vám zůstane z grilování? Rozkrájet  na malé kousky a z lučiny, majolky, vajíčka a sušeného lahůdkového droždí vytvořit skvělou pomazánku. 


Nezapomínejte na pitný režim  - ideálně klasickou vodou, a rozmazlujte se domácími smoothie. Pokud jej nachystáte z mraženého ovoce, tak máte rovnou skvělé osvěžení. 


Narozeniny si žádají dort, a tak tento špenátový s rozvarem a mascarpone krémem nemohl chybět. 

 

Domácí pečení slané či sladké u nás rozhodně nechybí. Bagetky peču většinou ob den (raději menší a následně čerstvé). 


Klasické sladké koláče jsem pekla po dlouhé době. Uvnitř je ještě navíc tvaroh. Zmizely rychlostí blesku... 

 

Stále více sahám po rýžové mouce a kombinuji ji s klasickou. V případě bábovek je pak krásně vidět, jak i bez velkého šlehání je bábovka nadýchaná.  Stejně tak u různých bublanin a koláčů se mi tato mouka osvědčuje. Navíc je cenově dostupná oproti jiným bezlepkovým moukám (např. oproti mandlové). 


 

Svačinkové inspirace - recepty naleznete v mé e-kuchařce ZDE:

 

 

 

 



Dobrou chuť! 
SHARE:

2 komentáře

  1. Opět skvělá inspirace, dneska asi zařadím tu rýži, konečně je trošku chladněji, dlouho jsme ji neměli...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig