sobota 5. února 2022

Anna Todd: After, série (6 - 10/2022)

 Hezké sobotní dopoledne, knihomolové,

mám vždy období čtení a (ne) čtení. Letošní rok jsem zahájila tím čtecím, což v mé podobě znamená, že jedu jednu knihu za druhou. Zejména v posledních dvou týdnech jsem večery věnovala knihám....

To, že jsem na tuto sérii narazila, začalo filmem na Netflixu. Když chci totiž vypnout, pouštím si "romanťárny (kolikrát pro náctileté) a oddechovky", jak říká můj manžel. Nemohu říct, že by mě film tak uhranul, že bych se nutně musela pustit do čtení. Naopak, jsem si říkala, že jestlipak to má další díly, kdy konec je takový neuzavřený... No a díky tomu jsem zjistila, že se jedná o filmové zpracování knižního trháku od Anny Todd. 

V takových případech, i kdyby se jednalo o jakkoli méně duchaplné téma, mám většinou touhu si právě tu knižní předlohu přečíst. Baví mě porovnávat, jak moc se film odchýlil nebo naopak zda třeba spojil více knih do jednoho filmu apod.  Navíc, pokud je to takový bestseller, tak je dost možné, že v knize bude třeba větší hloubka sdělení oproti filmu. 


 

To že je příběh rozsekán do pěti knih, mne zpočátku navádělo k myšlence, že třeba nebude jen o hlavních postavách prvního dílu - Tesse a Hardinovi, ale že se budou hlavní postavy měnit. Chyba, takto to není a opravdu v každé knize jsou oni dva ti hlavní. To co se v prvním díle zdá jako lehce lechtivější román pro náctileté (a film je tedy zpracován cudněji), se postupně vyvine v již vcelku erotičtější dílo, kde se autorka snažila prokládat i vážnějšími tématy jako alkoholismus, zneužití, fyzické napadání... 
Myšlenka by to byla dobrá, ale natažení do tolika knih vede k zacyklení, kdy se pohádají, udobří, pomilují, pohádají, rozejdou, udobří.... a tak stále dokola. Sice se díky tomu dozvíme, jak moc je Hardin "narušený" a že ani Tessa není svým způsobem bez poskvrny, ale ruku na srdce, to by stačilo do jedné či půlky druhé knihy. 

A po přečtení čtvrté knihy jsem si říkala - ok, tak z teenage knihy jsme na posledních stránkách četli i něco dospělejšího. Možná se autorka chtěla nakonec vymanit z příběhů vysokoškolských studentů, ale skoky "jak je tomu po x letech" knize z mého pohledu vůbec neprospěly. Ten sled se mi prostě nezamlouval... 

Upřímně, do páté knihy jsem se už v podstatě nutila (ale když čtu sérii, tak to prostě dočtu, no ne... :-) ), a bála jsem se, co chce autorka vymýšlet, když ve čtvrté jsme se dočkali rozuzlení. 
Inu, možná pod heslem "vytřískám z toho, co jde"  si zopakujeme celý příběh od začátku zejména z pohledu Hardina (předchozí knihy byly laděné do "Tessa vyprávění" vs. "Hardin vyprávění"), sem tam ho protkne pohled vedlejších postav, které vysvětlí "svou část" příběhu, a nachystáme si tak oslí můstky na případné další knihy do série, jež už by se mohly věnovat i ostatním postavám. A taková kniha už je od autorky také napsaná (tuším, že se možná chystá i druhá), ale prozatím nejsem rozhodnutá, že bych se do dalšího čtení pustila.  

 

Co začalo jako publikování na Wattpadu (i já jsem si už aplikaci stáhla a zatím sice nemohu objektivně posoudit, nicméně nápad je to dobrý),  se změnilo v bestseller, kteří hltají mladí (a i starší) podobně jako Stmívání nebo Harryho Pottera. Už jen za to si autorka zaslouží uznání. A to že se možná nechala trochu vtáhnout do určitého kalkulu s rozšiřováním celé série, ji snad ani nemám za zlé.  I když je to trochu škoda. 

SHARE:

1 komentář

  1. 2021 ford escape titanium hybrid hybrid - TiVo - iTTech
    2021 ford escape titanium hybrid dental implants · The most ambitious product of where is titanium found its kind, the SEGA Mega Drive was in production titanium framing hammer in titanium septum jewelry 2018, but with only titanium white dominus four months

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig