pátek 25. února 2022

Chvilka v kuchyni #7 + 8/2022

 Hezké poledne, kuchaříci,

kdo z vás se občas při pátku zamyslí s tím že "co já budu o víkendu vařit"? Pokud ještě stále nevíte, tak mám pro vás pár tipů... 

Snídaně:

Pokud nemáme ke snídani něco pečeného z předchozího dne (nejčastěji přes týden), tak velice ráda sahám k chystání ovesné kaše. 
Velice vítané jsou u nás také lívance - ty dost často v kefírové variantě. Nově jsem si také pořídila skvělý "emoji" lívanečník, který vykouzlí úsměv na tváři hned po ránu. 


  

 

Polévky:

Nejčastěji se u nás v talíři objevuje vývar, ale ten jsem tentokrát nevyfotila - zase příště :-) 
Nicméně lehce mírnější ohlasy už měla květáková polévka zahuštěná vločkami. Ale nakonec se i snědla... :-) 



Obědy a večeře:

O jarních prázdninách jsme dost "výletovali", a tak řízky z vepřové panenky přišly vhod. Také jste v tomto "klasici" a sem tam nejste líní si právě na výlet řízek osmažit? Tedy abych upřesnila - já řízky chystám v troubě..

U nás doma celkově hrají prim vcelku rychlá jídla - dost často z pánve a v posledních týdnech také z multifunkčního hrnce, který jsem si moc oblíbila, protože šetří čas a uklízení je pak hodně rychlé a jednoduché. Mixy s těstovinou, rýží, masem či bezmasé a se zeleninou. To je to, co u nás vede a díky různým druhům koření máme pokaždé trochu jinou chuť. 

 

 

 

 


Pokud však není chuť nebo čas na větší vaření, tak k chuti přijde i nějaká pomazánka - třeba vajíčková či ze zbytku pečeného kuřete. Nejlepší je podávaná na domácím kváskovém chlebu. 

  

Kotlíkové vaření:

Kotlík jsem pořídila loni s tím, že jsem chtěla ukázat cácorkám i jiný způsob vaření. Ano, není to jen tak jednoduché, protože sice jedu stylem "vše naházím do kotlíku a ono se to vaří" , tak i tak je potřeba udržovat oheň. 
Já jsem tentokrát v rámci kotlíkového vaření o jarních prázdninách udržovala oheň několikrát a i když podle fotek vypadá výsledek na talíři velice podobně, tak chuťově je každý lehce jiný. Nicméně výborný. Základem je cibule, brambor a mrkev + k tomu nějaké maso. Nejčastěji mleté, které mi cácorky tolik neonipují.... :-) 

TIP: pokud nejste zcela "masoví" , tak zkuste vege mleté maso. Nám moc chutná a v "kotlíkáči" je skvělé. 

 

 

Sladké a slané pečení:

Nepeču jej každý týden, ale když už, tak to stojí chuťově za to.  Řeč je o kváskovém chlebu, kdy nemusíte držet i přesně tvar chleba, ale třeba i taková chlebová bageta stojí za vyzkoušení! 

Slanou "zobací" večeří jsou pak svělí šneci z listového těsta. Zkoušeli jste už s pestem? Lahoda!

 

 

Sladké pečení se snažím odlehčovat moukou, když zčásti používám rýžovou (někdy jsem ji v receptech zakomponovala zcela) a doslazuji kokosovým cukrem či ovocem. Skvělé jsou kokosové muffiny nebo čokoládový perník, který s malou pomocí zvládnou upéct i děti. 
A pokud vás baví vařit s dětmi, tak piškoťák s tvarohem a pudinkem by rozhodně neměl chybět. 

 


"Home made" tipy:

Baví mne vyrábět doma i ty věci, které lze běžně koupit. Samozřejmě, pokud to má smysl a cena nákladů mnohonásobně nepřevýší přínos. Co rozhodně spadá do té kladné skupiny, to je domácí jogurt z mutifunčního hrnce a domácí kvašené zelí. Zkusili jste už někdy? 

 

Svačinkové tipy: 

 

 



 

Dobrou chuť!
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig