pondělí 14. února 2022

Chvilka v kuchyni #5 + 6/2022

 Hezký večer kuchaříci,

kuchyňské pravidelníčky teď chystám většinou po dvou týdnech a zejména ve foto verzích. Věřím, že je tak ta dávka inspirace o to větší. Tak jdeme na to... :-)

Snídaně:

Přes týden hodně peču, aby cácorky měly do školy svačinu, a tak i ty snídaně takto "sfoukneme" . Nicméně, pokud je čas, tak si rádi dopřejeme oblíbenou ovesnou kaši. Tu buď v jednodušší skořicové formě nebo se smaženým banánem. 


 


Polévky:

Trochu zapomínám fotit polévky, a tak alespoň jeden vývar jsem cvakla.  Jednoduchý zeleninový s játrovými knedlíčky. Ten cácorkám chutná asi nejvíce a třeba po lekci bruslení nádherně zahřeje. 


Home-officové rychlovky

Pokud nemám oběd z předchozího dne od večeře, tak nejčastěji sahám po omeletě, protože je rychlá a upřímně, já vajíčka miluji. K tomu opečený chlebík nebo bagetka, zelenina a lahoda je na světě. 
Jako další hodně rychlou alternativou je salát s veggie falafel kuličami. To rozhodně mohu doporučit. 

 


Obědy a večeře:

Velice často sahám po multifunkčním hrnci, pokud potřebuji rychle uvařit. J totiž velice praktický a jádla z něj jsou výtečná.  Nejčastěji v kombinaci s rýží či těstovinami, nicméně i s bramborem se jedná o dobrotu.   Velice mile mne z hrnce překvapila omáčka s cizrnou, kterou cácorky snědly rychlostí blesku... 

Mimo "hrnec" jsme pak věrni oblíbené kari omáčce na kokosovém mléku,  pečenému kuřeti, těstovinám se sýrovou omáčkou a tentokrát nechyběl ani kuřecí řízek. Výborná je pak "LC" pizza z mozzarely a chedaru. 

 

 

 

 

 

 


Pečení slané i sladké:

Kváskový chléb je tak trochu alchymie, aby krásně nakynul, ale rozhodně to není nic těžkého. Naopak je člověk překvapený, jak jednoduché to může být. Já mám velice ráda podmáslovou variantu a většinou si těsto rozdělím na dva díly, kdy druhý vydrží v lednici i 3-4 dny a druhý chlebík tak máme čerstvý během chvíle. 
Bezmasou večeři je pak možné nahradit plackami z balkánského sýra. Já dělám už 100% bezlepkovou variantu z rýžové mouky a jsou skvělé. 
Dlouho u nás také nebyly tapiokové bochánky, a tak jsem to musela napravit. Slehla se po nich během chvíle zem... :-) 

 


Sladké pečení se snažím odlehčovat, hodně používám náhrady klasického cukru (nejčastěji měním za kokosový) a stejně tak kombinuji různé druhy mouky. 
Velice nám chutná banánový chlebíček, který je skvělý i ve 100% bezlepkové verzi. Ten poté doplňuji třeba čoko posypem nebo kombinuji s plátky mandlí. 
Stejně tak si u nás našly místo banánové či čoko muffiny. Ty milují holky jako svačinu. Inu malé dortíčky. 
A když chceme joooo sladce hřešit, tak dort Pavlova to jistí. Ten jsem chystala pro maminku jako dárek a věřím, že chutnal. K tomu jsem pak ještě udělala pár pudinkáčů a hned bylo kafíčko veselejší. 
Pro nás jsem pak nachystala další den klasický pečený cheesecake. 

 

 

 

 

Ještě se na skok vrátím k multifunkčnímu hrnci. Díky speciálnímu programu v něm lze nachystat i domácí jogurt, který je chuťově výborný a pokud spočítáme náklady, tak i velice levný.Za cca 50,- totiž nachystáte dva litry jogurty. A to už se vyplatí :-) 


Svačinkové tipy:

Chystáte dětem do školy či sobě do práce svačiny? Pak se můžete inspirovat těmi u nás, co se složení týče.

 

 

  

 

 

Dobrou chuť! 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig