úterý 26. března 2019

Chvilka v kuchyni #11

Pěkný úterní večer,

také už se těšíte na pěkné počasí a venkovní grilování? Povím vám, že po ukázkově jarní sobotě jsem tak natěšená, že už se poohlížím po novém grilu a vymýšlím, co vše se bude dát ukuchtit... :-) No ale zpět do reality. Přecijen se zas počasí vrátilo do chladu...


Co děláte ke snídani, když nemáte nic napečeno? U nás se v tu chvíli dostává ke slovu hrnečkový dortík. Kolikrát jen v "rychlé - chudé" variantě, tedy politý nějakým sirupem.  A protože rána bývají hektická a dortíky z mikrovlnky hooodně horké, "urychlujeme" si chladnutí vystrčením za dveře... :-)


Polévy máme jako součást obědového jídla a následně i kolikrát samostatně k večeři (a ano, často máme pak ještě druhou večeři či lehkou přesnídávečku, o čokoládnce na dobrou noc nemluvě...) No a právě podle toho, zda se jedná o polévku ala první chod či hlavní chod, rozlišuji i jak moc husté či vydatné je udělám. Večeře jsou často pod taktovkou polévek z MioMatu. Variací je nespočet, a tak hravě dosáhnete toho, že každý den máte jinou (pokud, jako my, nemilujete batátovou a nemáte ji obd den - tu už sejm vám tentokrát ani nefotila.. :-) ).
Z novinek jsem tento týden udělala kombinaci brabor, mrkev, fazolky, cibule a červená čočka...

 

....a poté hráškovou s trochou červené čočky. 


Z vývarových polévek jsem tentokrát vařila polentovou do zeleninového vývaru s trochou těstovin...


...a zeleniovou s domácími krupičnými kudlásky (kapáním). Mimochodem tyto kudlásky jsou výborným receptem, pokud potřebujete zužitkovat žloutky vajec. To k nim přidáte jen trochu mléka, krupice a sůl.

 

Obědy většinou řešíme zejména o víkendech. V týdnu jíme v práci a holky ve školce... I pokud jsem v týdnu doma na home office, tak se spokojím s něčím rychlým a nenáročným (třeba polévkou :-) ). No a co se víkedu týče, tak tentokrtá jsme měli halušky se zelím a uzeným masem - halušky jsem tedy dostala již hotové a ušetřilo mi to tak hodně času v kuchyni. to přiznávám. 


Těstoviny jsou vděčným obědovým cílem. Tentokrát s boloňskou omáčkou, mletým masem a horou strouhaného sýra. 


Jak jsem psala v úvodu, tak sobotní počasí mne naprosto nakoplo tak, abych se začala těšit na grilovačky. Naložila jsem tedy maso a rozhodla se, že začíná grill sezóna...


Jen tedy neděle už byla o něco chladnější, takže i když grilování proběhlo, s talířky jsme se raději uchýlili domu :-)


Také mate někdy chuť na nějakou naprosto "nezdravou" (ono vše v přiměřených dávkách je podle mne zdravé" večeři? U mne to pak může vypadat nějak takto - párek, tlačenka, kečup...


...či toust s volským okem a sýrem. 


Slané svačinkování dostává na oblibě také nejvíce o víkendu. Takový řízek od babičky s mrkví? Ten zmizel rychlostí blesku.. 


Holky tentokrát trochu zápasily s nějakou lehčí virózou a byly dva dny doma. Svačinky tedy byly samozřejmě ve formě obložených talířů, jogurtů a pribiňáčků.


Samozřejmě nechybělo ani ovoce či vyloženě ovocné saláty. Ovoce a zelenina je u nás obecně hodně oblíbené a jsem za to ráda. prostě co dám na talíř, většinou dříve nebo později (spíš dříve) zmizí. 


Klasický domácí kmínový chléb, který jsem dělala půl na půl z žitné a pšeničné mouky mne překvapil, jak krásně nakynul a i v troubě se "dofoukl".  Pekla jsem jej v neděli odpoledne a do večera byl fuč... :-) 


 

A sladká tečka (tedy raději buďme přesní - tečky) na závěr. Piškotový dort se smetan byl dárkem k taťkovu svátku a myslím, že udělal velikou radost. Nechávala jsem jej přes noc uležet v lednici a moc mu to prospělo. Byl krásně vláčný, jemný a zároveň dostatečně tuhý, aby se dobře servíroval.

 

Na perník jsem vám sepsala i recept - ZDE. Byl dělaný z toho, co jsem tak nějak našla doma před větším nákupem. No název "Codůmdáček" je vcelku výstižný... :-) 


Dortíky Pavlova se u nás doma naprosto uchytily. Jsou moc dobré a zárveň velice jednoduché. Ano, jejich pečení - sušení, je časově trochu náročnější, ale jinak se jedná vlastně o dobrotu z pár ingrediencí, která zaričeně po ochutnání zvedne náladu i největšímu bručounovi. 


Tentokrát jsem neměla po ruce čerstvé ovoce, a tak jsem zdobila kandovaným a mandlemi. Dělala jsem  jeden větší dortík, který jsem předávala jakožto narozeninový dárek, a pár menších, které jsme snědli ke kafíčku. 

 

 


Kolegyňka mi říkala, že pokud se dortíky nechají "odpočinout" do druhého dne, tak jsou pak chuťově ještě lepší. Jako já bych to jednou ráda opravdu zkusila, ale prozatím to nějak nevychází a vždycky je zdlábneme během chvíle... :-) Že v tom nejsem sama?




SHARE:

2 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig