úterý 12. března 2019

Chvilka v kuchyni #9

Hezký úterní večer, kuchaříci,

v minulém týdnu se u nás vcelku dost vařilo a peklo, a tak možná tentokát někoho inspiruji, pokud nevíte, co třeba k zítřejší večeři ... :-)

Snídaňové toustíky s domácí pomerančovou marmeládou jsou téměř už víkendová klasika - jen tedy tu marmeládu střídáme, abych byla přesná. Nejlepší jsou ještě teplé, kdy máslo se do nich vpíjí a marmeláda také lehce povoluje. Mňamka, co mohu ke snídani, obědu i večeři.. :-)



Polévky jsou základ, já to razím pořád. Tentokrát jsme si dali kapustovo - batátovou,..


...mrkvovou s bramborem a špenátovou. 

 

Po delší době jsme také měli polévku z červené čočky v zeleninovém vývaru. Zahuštěná byla mlékem a vajíčkem. Kdo nezná, doporučuji! :-) 


Víkendové počasí nahrávalo do karet tomu, abychom si pochutnali na pořádném vývaru. Tento z kuřecího stehna a kořenové zeleniny byl neodolatelný a snedli jme jej do poslední kapičky. 


Relativně rychlá večeře bez toho, abyste stáli u sporáku? Vše hodit do pečícího pytlíku a do trouby... Holky tuto variantu pečeného masa a brambor milují. K tomu kyselá okurka a sem tam třeba olivy a výborné jídlo je na světě...


Gnochi jsem dříve vůbec nemusela. Naopak jsem se jim vyhýbala. Poslední dobou jsem jim ale přišla na chuť. Tentokrát jsem je smíchala se směsí ze zeleniny, šunky a smetanové omáčky. 

 

Pečená vepřová plec byla výborná. Pekla jsem ji neprve vcelku cca 2,5 hodiny a pak ještě chvíli po rozkrájení. 

 

Pečený brambor nemohl chybět... :-)


Ano, ano, máme toustíkové období a jíme "jen" ty se šunkou a sýrem. Naprosto důležité je, aby se sýr po kousnutí natahoval, jinak to neprojde přes mé testerky... :-) 


A jak to dopadá, když vaří můj muž? 


Naprosto výborně. Kuře s těstovinami na indický způsob bylo sice ostřejší, ale jinak fenomenální! 


Bez sladkého neumíme být, a tak jsem tento týden upekla hruškovo borůvkový koláč.


Taktéž jsem se po dlouhé době pokusila o koblihy. No měla jsem se na to... však víte. Tenrokrát se mi nějak pálili a ještě mi i vařící olej vyprsknul na ruku. Ano, tušíte správně, puchýř léčím ještě dnes. 


Ty úplně ožehnuté letěly bez milosti do koše. Ostatní jsem naplnila marmeládou a snědli jsme je během mžiku.

 

Druhý den jsme si pak zpravila náladu mini Pavlovkama v růžovém hávu s jahodou :-) 

 

A protože jahod bylo dost (a Pavlovek málo), tak jsem ještě upekla jeden dortík. Návod naleznete ZDE.


Sladká kaše z MioMatu, která byla vyrobena  quinoy, mandlí a datlového sirupu, byla výborná. Až jsem se divila s jakou chutí ji holky jedly.


Prvně jsme také zkusili vyrobit mandlové mléko. Upřímně jsem byla asi jediná z rodiny, komu vlastně chutnalo :-) ale nevadí, zase si někdy udělám... 



Došly zásoby, a tak (v zájmu podpory imunity) jsem zas dovařila pár skleniček rýmovníkového sirupu.  To je totiž něco, co mi v kuchyni nesmí chybět. 


A jak jste se v kuchyni činili vy? 
SHARE:

2 komentáře

  1. Mňáám... opět jsi mi udělala obrovské chutě před obědem :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) tak je dobré, že pak byl hnedky oběd a chutě se uklidnily, že? Nebo nakonec bylo ještě nějaké další vaření či pečení? :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig