pondělí 18. března 2019

Tvořivý týden #10

Hezké pondělí, tvořivci,

tento týden jsem zdolala jednoho ze svých "šicích strašáků". Asi tušíte, co mám na mysli, ale nebudu předbíhat a vezmu to pěkně popořadě... :-)

V sobotu jsme si s holkami udělaly "babský den" a protože počasí nebylo zrovna nejlepší, dali jsme se do tvoření. V pátek jsme navíc koupily pár jarních kytiček, a tak by byla škoda je zasadit do jen tak obyčejného květináče, no ne? Daly jsme se tedy do výroby panenky.



A protože se nám povedla (skromnost stranou), určitě brzy uděláme i kamarádku. Pokud se chcete inspirovat, tak návod na ni jsem vám nafotila ZDE.


A teď k tomu strašákovi. Jedná se o budny. Asi před rokem jsem totiž v jednom časopisu viděla krásné šité kabátky / bundy ze softu a rozhodla se, že je musím holkám ušít. Nakoupila jsem látku, překreslila střih a vlastně nakonec jsem nad ním bezradně seděla a (naštěstí) do látky ani nestřihla... Poté jsem to různě odkládala, až bylo léto a bunda nebyla potřeba a pak zima a bunda už nebyla potřeba...


V mezidobí jsem nejenom zamakala na svém šití, ale hlavně našla Caramillu a její úžasné střihy. Původní kabátek byl zapomenut a Caramillina bunda mi nedala klidu. Koupila jsem střih, nějakou dobu jsem okukovala "jak na to"... V tomto týdnu jsem vytáhla rok syslenou látku a začala stříhat. 

 

A povím vám, že na to, jak jsem se bála, abych to nezkazila a nezničila látku, tak se nakonec bundy šily moc dobře. Opravdu dobrý střih je základ a k tomu úžasný bonus v podobě videonávodu, to je poté půl práve hotová. A nebát se. Já si dala opravdu záležet i na rozešívání švů. Podsádky jsem dělala jen u kapuce a zipu, kde mi to dávalo smysl a spodní lem olemovala jen proužkem. 


A když už zmiňuji ten lemovací prožek, to je také kapitola sama o sobě. Jsem zvyklá zakončovat a lemovat úpletem, a tak proužek pro mne byla vcelku novinka, kterou jsem dlouhou dobu (trochu záměrně) ignorovala. Nebudu lhát, ta práce s ním chce trochu cviku a rozhodně nejsem ještě odborník, nakonec to vypadá moc dobře.

 

A jak odlišit dvě stějné či podobné budny? V našem případě nenápadnými ozdobnými knoflíčky.


Střih na šité dětské punčocháče mne hrozně nadchl - je jak jinak, než od Caramilly -  a těšila jsem se, až jej vyzkouším. Jen v záplavě nákupů teplákoviny jsem neměla žádnou tričkovinu, které by bylo dostatek. Nakonec jsem pořídila čtyři kusy látky - každý na jednu nohavici (více nebylo), a nakombinovala tak, aby to vypadalo zajímavě. A snad se i povedlo. Holky jsou nadšené. Já mám radost z nového kousku šatníku (už přemýšlím nad objednáním látky), který je navíc dostatečně jemný a prodyšný, že holkám nedráždí suchou kůži, na kterou i přes mazání čas od času trpí. Uvidím, ale ráda bych o becně na tyto punčochy přešla. Jen, ještě zcela upřímně, musím vychytat tu šíři nohavic. Holky jsou dlouhé a hubené, a tak jim jsou tyto nohavičky o něco více širší. 


Taky vám ty nohavice připomínají Noc na Karlštejně? Ja si prostě nemohu pomoci... :-)

 

Pro rychlou orientaci, kde je zadní část a kde přední jsem našila na tu zadní zevnitř poutko. Neměla jsem totiž cedulku a poutka se vždy hodí. Zejména ve školce. 


A to je za minulý týden vše. Já se nyní snažím více zkamarádit s pruženkou a uvažuji, že ušiju ještě jedny bundy, ať mají holky na střídačku....

Dobrou s kobrou!
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig